Povestea TANUKI

tanuki crapi koi tanuki tanuki tanuki crapi japonezi

Ma numesc Razvan Balaban si iti urez 'bun venit' pe site-ul meu dedicat cresterii crapilor japonezi in iazuri de gradina, care, in opinia mea, reprezinta hobby-ul suprem.
In majoriatea discutiilor avute cu pasionatii de crapi japonezi (koi), apar doua intrebari:
'sunt buni de mancat crapii astia ?' si 'cum ai ajuns sa te implicit atat de mult in acest hobby ?'
La prima intrebare raspund simplu: a manca un crap japonez pentru ca este un peste este la fel de logic cu a-ti manca papagalul pentru ca ai pofta de un pui la rotisor.
La a doua intrebare este mai greu de raspuns ... pentru ca nu-mi amintesc foarte bine cand a inceput. Tot ce stiu este ca am crescut intr-o familie care a iubit si iubeste natura. Bunicul meu din partea mamei s-a ocupat de silvicultura in timp ce bunicul din partea tatului s-a ocupat de agricultura. Vacantele mele erau definite simplu prin: PESCUIT.
Pescuiesc de cand ma stiu. Cred ca inainte de a scrie, pescuiam.
Si uite asa, de la legatura cu natura, apa, animalele, am inceput sa cresc pesti atat in acvariu, in casa, cat si in iaz, in curte. Cand eram copil (nu ca nu as fi si acum) in spatele casei faceam o groapa, puneam folie de la solar, puneam apa si apoi 'populam' cu ce prindeam: mai mult caras de pe raul Arges. Am pus pesti si in fantana...
Vremea a trecut, am ajuns la liceu si de atunci au inceput aventurile in Delta Dunarii. Un loc fantastic !
Am terminat liceul, facultatea, am avut o cariera frumoasa, insa, privind retrospectiv, un fir rosu se evidentiaza: pasiunea pentru natura si pesti.
Primul contact cu crapii japonezi a fost unul virtual, prin intermediul Internetului si s-a intamplat inainte de 2000. Primul contact real a avut loc in anul 2001 cand am achizitionat cu greu 5 exemplare de la un cetatean chinez. I-am tinut un timp intr-un acvariu, apoi am construit un iaz. Asa a inceput totul. Am lansat apoi primul site din Romania pentru promovarea crapilor japonezi iar in prezent detin singura ferma de cercetare din Romania pentru crapii koi.
Scopul meu a fost si ramane promovarea crapilor japonezi (koi) in Romania si studiul acestora in sisteme recirculante de tip acvacultura. Cand am lansat site-ul www.crapi-japonezi.ro pur si simplu scriam despre pesti pentru ca atunci in Romania nu existau astfel de informatii disponibile publicului larg. Apoi a urmat ceva interesant: am fost contactat de catre cititorii carora le-a placut subiectul si care-si doreau iazuri cu crapi japonezi.
De atunci m-am ocupat in timpul liber de iazuri si pesti, incercand sa-i ajut pe pasionatii care-mi cereau ajutorul.
Fiind obsedat de iazurile cu sistem de recirculare, am ajuns sa detin propriul concept de filtrare in sistem recirculant pentru acvacultura si acvaponie.

Eu, Razvan Balaban, sunt fondatorul TANUKI. Si ce daca sunt absolvent de matematica-informatica ? (pentru cine se plictiseste, poate citi CV-ul meu aici)
Cred ca viata e prea scurta ca sa ai o singura profesie, asa ca, in prezent, profesional ma concentrez aproape in exclusivitate pe a face viata mai usoara celor care au sau vor un iaz ornamental, mai precis prin a furniza solutii demonstrate legate de:

 • proiectarea iazurilor pentru crapi japonezi (koi) pentru pasionati
 • constructia sistemelor de filtrare (inclusiv automatizari acvacultura)
 • rezolvarea diverselor probleme cu care se confrunta posesorii de iazuri (probleme de sanatate ale pestilor, problematica alge, probleme legate de calitatea apei, hrana pesti etc)
 • furnizarea de crapi koi inmultiti in ferma proprie sau import Japonia
Am invatat sa cresc pesti nu la vreo scoala privata sau de stat, ci la scoala vietii, facand experimente din 2001, studiind cam tot ce am gasit publicat pe aceasta tema si invatand meserie de la cei mai buni: japonezii.

tanuki crapi japonezi tanuki

La inceput am cumparat ca orice nestiutor 'tehnologie' menita sa ajute in cresterea acestor pesti.
Am achizitionat multe dintre sistemele de filtrare existente pe piata si pe toate le am acum ca piese de muzeu.
Am inteles pe pielea mea (si pe banii mei) ce inseamna marketingul altora.
Nefiind multumit de ce exista pe piata, am ajuns sa dezvolt propriul meu sistem de filtrare menit sa creeze o apa limpede si sanatoasa pentru crapii koi sau alti pesti de iaz (chiar si pentru acvacultura industriala).
Am participat la simpozioane internationale de acvacultura unde mi se spunea de catre diversi participanti strani: 'in anii anii 70 invatam piscicultura in Romania iar acum industria voastra este aproape inexistenta'. Eram cativa romani care participau (eu sigur nu aveam studii in domeniu, nu stiu ceilalti..)
Trist...

De unde si de ce TANUKI ?

Inainte de toate, echipa TANUKI este compusa din familie (mai ales parintii, carora le multumesc), prieteni si toti ceilalti iubitori ai crapilor japonezi care-mi sunt alaturi.
Tanuki in Japonia este un simbol aducator de noroc.

crapi koi tanuki tanuki koi tanuki

Stransa colaborare cu Japonia

Japonia m-a fascinat inca dinainte sa ajung acolo. Dupa prima vizita, m-a cucerit complet.

Undeva in timpul anului 1600, fermierii japonezi din regiunea Niigata au avut stralucita idee de a creste crapi vigurosi si comestibili in aceleasi bazine cu care irigau culturile de orez. Mai multe mutatii coloristice, initial rosu apoi alb, au aparut intre anii 1804 si 1830. Cu timpul, localnicii au selectionat si inmultit crapii preferential, ajungandu-se la calitatea pestilor japonezi de astazi. In prezent, in prefectura Niigata exista peste 600 ferme de crapi japonezi, fiecare ferma mostenindu-se din tata in fiu de peste 200 de ani. Totul in aceasta zona are legatura cu crapii koi, de la cladiri pana la semne de circulatie. Satul Yamakoshi este considerat locul unde s-au nascut acesti crapi si este una dintre cele mai frumoase zone din lume, zona neschimbata de oameni de secole.

tanuki tanuki tanuki

Razvan impreuna cu Senichi Mano, Presedinte al Asociatiei Mondiale a Promotorilor Crapilor Japonezi. Asociatia are ca scop promovarea crapilor koi la nivel mondial si este alcatuita din 650 de experti in cresterea si inmultirea crapilor koi.

tanuki koi japonezi tanuki

Colaboram cu ferme din Japonia pentru a imbunatati calitatea si diversitatea pestilor nostri.

Pe langa colaborarea veche cu fermele din regiunea de Nord am extins colaborarea cu ferme din zona de Sud importand astfel pesti din cele 2 zone de productie a crapilor koi din Japonia: Niigata si zona de sud reprezentata de Aichi, Chugoku, Insula Shikoku, Insula Kyushu.

tanuki ferma koi tanuki tanuki

Razvan impreuna cu Kentaro Sakai (Sakai Fish Farm), Takahiro Omosako (Omosako Koi Farm), Takigawa-san (Takigawa Koi Farm)

tanuki ferma crapi japonezi tanuki

In vizita la prietenii din Sudul Japoniei, locul de origine al crapilor Koi castigatori ai celor mai multe titluri de Mari Campioni ai Japoniei

Din respect pentru calitatea crapilor koi, pentru traditia japoneza si pentru un produs autentic, continuam sa mergem in Japonia pentru a alege si a importa crapi japonezi autentici pentru pasionatii din Romania. Colaboram cu ferme de renume, crapii au certificat de sanatate si sunt aclimatizati. Continuam sa inmultim crapi koi folosind reproducatori din Japonia in scopul de a cunoaste mai bine acesti pesti japonezi (mai ales in primele stadii de viata) si de a oferi pasionatilor posibilitatea de a achizitiona crapi koi de buna calitate, din productie proprie, la un pret corect. Crapii importati din Japonia au un cost considerabil mai mare, datorita calitatii si transportului, de aici si pretul mai mare de vanzare in Romania. Din productia proprie sau direct din Japonia incercam sa satisfacem dorintele si bugetul iubitorilor de crapi japonezi.

tanuki crapi japonezi tanuki tanuki japonia

In vizita la prietenii din Niigata, Japonia, locul de origine al crapilor Koi

Aventura continua ...

Si tu te poti bucura de relaxarea unui iaz cu crapi koi

cu ajutorul serviciilor noastre de proiectare, intretinere si consultanta specifica

tanuki tanuki crapi japonezi crapi koi

Evaluare iaz

Ai probleme cu iazul sau pestii ?
Venim la tine pentru o evaluare !
Detalii

Magazin pentru iaz

 • filtre pentru iaz
 • aeratoare iazuri
 • hrana pesti de iaz
 • tratamente iaz
 • testere apa iaz
 • automatizari iazuri piscicultura
 • pompe, UV si alte echipamente iaz

Acceseaza

Crapi japonezi de vanzare

Cumpara crapi koi import Japonia sau inmultiti la ferma noastra
Detalii