Generatoare de Ozon si controllere ORP

pentru intreaga gama de solutii si produse specifice iazului vizitati MAGAZINUL nostru

Despre utilizarea Ozonului:

 • ozonul este un oxidant puternic care distruge subtantele organice
 • oxideaza bacteriile, ciupercile, paraziti, alge, virusuri
 • ozonul este generat prin metoda UV sau metoda descarcarii electrice
 • generatoarele de ozon prin metoda descarcarii electrice se utilizeaza numai impreuna cu un aerator
 • atentie: ozonul poate ucide pestii utilizat necorespunzator. Folositi mereu un controller cu tester de incredere !

Tehnologia UVC + Ozon

 • Tehnologia UV + Ozon imbina sterilizarea UV cu oxidarea produsa de ozonul generat
 • Oxideaza bacterii, ciuperci, paraziti, alge in suspensie, virusuri

Sterilizatore UV cu producere de Ozon FILTREAU
racire pe apa

ozon UV

Model Debit maxim Ozon generat bec UV Pret
UV-C Ozone
80W
25,000 l/h 0.75 gr / h Amalgam 975 EUR
UV-C Ozone
120W Amalgam
30,000 l/h 1.1 gr / h Amalgam 1,260 EUR

preturile includ tva

Generator Ozon prin metoda UV
racire pe aer

ozon UV ozon UV

Model Debit aer Ozon generat bec UV Pret
Filtreau OZONE
16W
max 60 l/min 200 mg / h 16 W, 4500 h 160 EUR

preturile includ tva

Generatoare de Ozon prin descarcare electrica

generator ozon iaz pesti

Tip Ozon generat Aerator inclus Pret
generator 1 500 mg/h 120 l/min 300 EUR
generator 2 1,000 mg/h nu 700 EUR
generator 3 2,000 mg/h nu 1,995 EUR
controller ORP - - 600 EUR

preturile includ tva

ORP (REDOX) si Ozon - in detaliu

Redox (ORP)

Absolut pretutindeni și în permanență are loc un schimb de electroni între substanțe, atât în interiorul organismelor cât și în apă sau aer. Pentru a deveni stabile, substanțele care duc lipsă de electroni caută în disperare să atragă electroni de unde pot, aceste substanțe numindu-se agenți de oxidare. De cealaltă parte, substanțele care au surplus de electroni încearcă să scape de ei, tot pentru a deveni stabile, dăruindu-i celor care au deficit, aceste substanțe numindu-se agenți reducători (sau anti-oxidanți). Toate acestea se întâmplă datorită tendinței elementelor chimice către stabilitate, adică spre completarea numărului de electroni din ultimul strat. Spre exemplu, atomul de oxigen are șase electroni pe ultimul strat unde ar vrea sa aibă opt pentru a fi complet, așa că va încerca să "fure" doi electroni, devenind un important agent de oxidare.

redox orp

Exemple de oxidare:

 • Fierul în prezența oxigenului ruginește, oxigenul furând electroni de la fier. Fierul este oxidat iar oxigenul este redus, oxigenul fiind un puternic agent de oxidare.
 • O felie de măr devine maronie atunci când este expusă aerului tot prin oxidare.

Gândiți-vă la oxidare ca la un proces prin care un agent de oxidare îi consumă energia agentului reducător (îl descompune, îl transformă, etc.). Și celulele omului sunt supuse stresului oxidanților, stresul oxidativ fiind printre cauzele multor disfuncții și a îmbătrânirii rapide a organismului. Termenul REDOX provinde de la combinația dintre "reducere" și "oxidare". Potențialul REDOX al unei substanțe (sau ORP = Oxidation - Reduction Potential) indică gradul acesteia de oxidare sau de reducere asupra altor substanțe și se măsoară în milivolti (mV). O valoare pozitivă a ORP arată că substanța este un agent de oxidare. Cu cât este mai mare valoarea ORP, cu atât mai mult oxidează alte substanțe. O valoare negativă a ORP arată că substanța este un agent reducător. Cu cât este mai mică valoarea ORP (și negativă), cu atât mai mult are caracter reducător (donează electroni). Valoarea ORP spune multe despre calitatea apei dintr-un iaz. Cu cât valoarea ORP este mai mare, cu atât mai rapid și mai puternic este fenomenul de oxidare a resturilor de materie organică în descompunere, spre exemplu. Cel mai răspândit agent de oxidare în apa din iazuri este oxigenul, însă este un agent nu foarte eficient. Agenții de oxidare foarte puternici se numesc și radicali liberi, unul dintre cei mai puternici fiind Ozonul. Agenții reducători din iaz sunt moleculele organice (chiar resturile de materie organică în suspensie ce generează turbiditatea humică apei), amoniacul sau vitamina C din hrana peștilor. Ca o paranteză, oamenii consumă vitamina C ca anti-oxidant tocmai pentru ca agenții de oxidare să se concentreze în a o consuma pe aceasta în loc de organismul omului. La pești, majoritatea agenților reducători provin din mâncarea de proastă calitate sau neconsumată, organisme moarte sau excremente. Când sunt eliberați în apă, aceștia asteaptă un atac din partea agenților de oxidare. în timpul reactiilor REDOX, agenții de oxidare își pierd puterea (sunt reduși), devenind din ce în ce mai slabi combatanți (mai puțin reactivi), valoarea ORP scăzând continuu dacă nu primesc ajutoare. O valoarea mică a REDOX-ului arată prezența masivă a agenților reducători, având printre cauze filtrarea deficitară, materia organică în exces din apă, deficitul de oxigen, etc.

Valoarea ideală într-un iaz a indicelui ORP este între 200-350 mV.

La valori de peste 475 mV, peștii riscă moartea prin oxidare (ardere) deoarece la această valoare se oxidează rapid substanțele organice disponibile, iar când acestea sunt consumate, următorii pe meniul agenților de oxidare sunt peștii. La valori de peste 700 mV, apa este deja sterilă și nu susține viața. Probabil după ce ați citit cele de mai sus veți fi tentați să cumpărați o instalatie de oxidare (spre exemplu, un generator de Ozon). Aveți mare grijă! Niciodată să nu utilizați Ozon fără să aveți un controller (de foarte bună calitate) care să măsoare în timp real valoarea corectă ORP și care să oprească automat instalația de Ozon atunci când se atinge o valoare maximă prestabilită (exemplu: 300 mV). Fără un astfel de controller, riscați o creștere necontrolată a valorii ORP până ucideți peștii. Ozonul oxidează aproape orice intră în contact cu el-până și furtunul prin care este adăugat în apă, dacă acesta nu este dintr-un material rezistent la oxidare (exemplu: Teflon). Dacă apar scurgeri de ozon lângă iaz, sănătatea vă poate fi grav afectată.
Mai jos se pot observa rezultatele testelor efectuate de către mine cu trei aparate diferite pentru măsurarea valorii ORP. Se observă cum toate cele trei rezultate prezintă diferențe majore deși apa testată este aceeași. Majoritatea aparatelor care măsoară ORP au probleme de calibrare. Gândiți-vă că un astfel de senzor poate face diferența dintre un pește mort si unul viu.

ORP
Valori diferite (272, 362 și 178 mV) cu senzori ORP diferiți

Concluzie:
Un senzor dacă nu este bun nu înseamnă că este doar prost, ci poate fi chiar periculos!

Ozonul este "oxigenul cu trei atomi". O moleculă de oxigen (O2) are doi atomi de oxigen, în timp ce o moleculă de ozon (O3) are trei atomi de oxigen în componență. Ozonul este extrem de instabil și tinde să se transforme rapid în oxigen. Dizolvat în apă, este activ ca agent de oxidare pentru o perioadă de aproximativ 20 minute, după care se transformă în oxigen. în apele cu multă materie organică, cantități mari de amoniac sau nitriți, ozonul poate fi activ mai puțin de un minut. în sistemele cu recirculare pentru pești, ozonul se foloseste și pentru a reduce bacteriile dăunătoare sau paraziții. în afară de rolul de sterilizator împotriva anumitor patogeni, ozonul oxidează și alte substanțe care contribuie la calitatea apei cum ar fi amoniacul, nitriții, nitrații, materia organică în suspensie (parte a turbidității). Oxidarea nitraților este foarte mică din cauza faptului că atât ozonul (O3) cât și nitrații (NO3) au același număr de atomi de oxigen (trei la număr).

vezi toate produsele

Hrana pentru crapi koi sau echipamente pentru iaz ?

iti furnizam doar ceea ce folosim si noi

crapi koi vanzare

Evaluare iaz

Ai probleme cu iazul sau pestii ?
Venim la tine pentru o evaluare !
Detalii

Magazin pentru iaz

 • filtre pentru iaz
 • aeratoare iazuri
 • hrana pesti de iaz
 • tratamente iaz
 • testere apa iaz
 • automatizari iazuri piscicultura
 • pompe, UV si alte echipamente iaz

Acceseaza

Crapi japonezi de vanzare

Cumpara crapi koi import Japonia sau inmultiti la ferma noastra
Detalii