Manevrarea crapilor japonezi

crapi koi japonezi

Pielea și solzii sunt acoperiți de un strat de mucus și au rolul de primă linie de apărare împotriva agenților patogeni din apă. Stratul de mucus are și proprietăți antiseptice pe lângă faptul că ajută peștele să alunece mai ușor prin apă prin reducerea forței de frecare. Deși locul peștilor este în iazul care le e destinat, sunt situații care necesită manevrarea acestora, cum ar fi transportul, examinarea amănunțită sau aplicarea tratamentelor. în aceste situații, prinderea peștilor este o operațiune obligatorie prezentând riscul afectării stratului de mucus prin atingere sau lovire. Când se manevrează un crap japonez trebuie avute în vedere două aspecte: a nu stresa peștele și a proteja stratul de mucus. Aceste aspecte țin de dibăcia fiecăruia, tehnica prinderii fiind ceva ce se învață în timp, însă puțină teorie nu strică niciodată.
Un crap japonez nu trebuie să părăsească apa, cu excepția momentelor de tratare sub anestezie. Mă refer la faptul că dacă trebuie transportat din punctul A în punctul B, distanța trebuie parcursă cu peștele în apă. Plasa cu care se prind crapii japonezi într-un iaz ornamental este fie un minciog, fie o plasă de ghidare. Diferența dintre ele constă în formă și scop. Minciogul are o zonă mai adâncă, în timp ce plasa de ghidare este doar un pic concavă. Este de preferat ca ambele să fie confecționate din silicon sau cauciuc pentru a nu răni peștii la contact. Niciodată un pește nu se ridică din apă cu plasa! Minciogul poate servi la prindere prin capturarea peștelui până la folosirea unui ciorap de transport, în timp ce plasa de ghidare doar ghidează peștele către un vas plasat în apa din iaz.
Utilizarea minciogului și a ciorapului de transport:

crapi japonezi crapi japonezi crapi japonezi crapi koi crapi japonezi

Utilizarea unei plase de ghidaj:

crapi japonezi prindere crapi koi crapi prindere

Orice echipament de prindere (plasă de ghidaj sau minciog) trebuie să aibă diametrul cât mai mare (de preferat mai mare decât lungimea celui mai mare pește din iaz) iar mânerul trebuie să fie rigid. Nu trebuie să fugăriți peștii cu plasa, atât pentru a nu stresa peștii, cât și pentru că plasele nu permit mișcări rapide prin apă, șansele de prindere scăzând odată cu creșterea vitezei de manevrare a plasei. Mișcările peștelui se pot anticipa, abordarea corectă pentru a-l prinde trebuie făcută introducând plasa sub pește atunci când peștele stă cu fața către tine. Peștii mari se prind mai ușor ca cei mici deoarece au mișcările mai lente. Dacă prinderea peștelui dorit nu reușește din primele două încercări, vei observa că acesta înțelege faptul că este urmărit și va fi din ce în ce mai greu de prins, deoarece ai pierdut șansa elementului surpriză. Mai bine astepți să se calmeze și încerci mai târziu.

În cazul unui pește fugărit, nivelul de stres crește brusc, intrând sub incidența Sindromului General de Adaptare. Pentru a se recupera după stresul provocat de o abordare de prindere mai dură, un crap japonez are nevoie de o săptămână pentru refacere, fapt ușor vizibil uneori după refuzul hranei de către peștii fugăriți, timp de câteva zile de la acțiune.

Ciorapul de transport (o plasă sub formă de tub deschisă la ambele capete) este util pentru că menține peștele confortabil într-un mediu plin cu apă, permițând să fie transportat pe distanțe de câțiva metri relativ simplu și sigur. Peștele se va introduce prin capătul de lângă mâner întotdeauna cu capul înainte și se eliberează prin capătul opus, tot cu capul înainte.

crapi japonezi crapi japonezi crapi japonezi
crapi japonezi crapi japonezi crapi japonezi

Recomandare:

Peștii sunt extrem de receptivi și se pare că dacă ești panicat sau nervos, ei simt asta și se lasă greu prinși de parcă ar ști că ceva rău urmează să li se întâmple, asociindu-te cu un prădător. Dacă acționezi calm, cu mișcări scurte și sigure, vei avea mai mult succes în prinderea lor.
Pe distanțe lungi crapii japonezi se transportă în saci de plastic, într-un amestec de apă și oxigen:

crapi japonezi transport crapi koi transport

Mențineti apa din sacul de transport de preferință în intervalul 10C-15C pentru ca peștii să nu fie foarte activi și pentru a permite o bună gestionare a oxigenului din apă. Odată ajunși la destinație, crapii nu se vor elibera brusc în apa din iaz. Apa din mediul de transport se va echilibra chimic și termic cu cea din mediul de destinație.

Si tu te poti bucura de relaxarea unui iaz cu crapi koi

cu ajutorul serviciilor noastre de proiectare, intretinere si consultanta specifica

koi

Evaluare iaz

Ai probleme cu iazul sau pestii ?
Venim la tine pentru o evaluare !
Detalii

Magazin pentru iaz

  • filtre pentru iaz
  • aeratoare iazuri
  • hrana pesti de iaz
  • tratamente iaz
  • testere apa iaz
  • automatizari iazuri piscicultura
  • pompe, UV si alte echipamente iaz

Acceseaza

Crapi japonezi de vanzare

Cumpara crapi koi import Japonia sau inmultiti la ferma noastra
Detalii