ÎNMULȚIREA CRAPILOR JAPONEZI

Nu există pasionat în creșterea crapilor japonezi care să nu fie fascinat de fenomenul înmulțirii acestor pești minunați.

pui crapi japonezi
La vârsta de 3 săptămâni

inmultire crapi japonezi
La vârsta de 9 ani

Fiecare pasionat speră că din înmulțirea peștilor săi va ieși un pui care va deveni mare campion al vreunui faimos concurs. Realitatea este că rezultatele procesului de înmulțire sunt complet neașteptate față de estimările inițiale. Ca și în cazul altor animale, ai putea crede că puii unei familii de crapi japonezi vor semăna cu părinții lor, măcar la culoare. Ei bine, cei care au trecut prin experiența înmulțirii crapilor știu bine că lucrurile nu stau chiar așa. înmulțirea acestor pești este un proces delicat și implică cel puțin următoarele aspecte:

 • Momentul potrivit
 • Locul potrivit
 • Părinții potriviți
 • Ingrijirea și selecția puilor

Momentul potrivit

Crapii japonezi se înmulțesc natural de obicei atunci când apa are 17C-18C. De obicei, depun icre o dată pe an, în perioda Aprilie-Iunie, însă se întâmplă să depună și de două ori pe an. Sunt mulți alți factori de care depinde declanșarea ritualului de împerechere, în afară de temperatură. Presiunea atmosferică, existența subtratului pentru depunerea icrelor, sunt doar doi dintre factorii care influențează înmulțirea, majoritatea factorilor fiind știuți doar de... crapii înșiși.

Locul potrivit

Locul potrivit înseamnă acolo unde puii au cele mai mari șanse de supraviețuire și dezvoltare. De obicei se fac pregătiri pentru ca icrele să eclozeze într-un bazin separat de iazul principal dintr-un motiv foarte simplu: adulții mănâncă icrele și puii în primele săptămâni de viață. Această strategie are două abordări: peștii se înmulțesc în iaz, după care icrele sunt mutate în bazinul pentru puiet sau peștii se înmulțesc direct în bazinul pentru puiet, după care reproducătorii sunt mutați înapoi în iazul principal. Ambele abordări implică existența unui substrat pe care peștii să depună icrele. Substratul poate fi natural (alge, plante) sau artificial care să imite natura (perii, etc.). Neștiind exact când se va întâmpla depunerea icrelor, șansele ca ei să te prindă nepregătit sunt mari. Astfel, crapii fie depun icrele în bazinul principal și până îți dai tu seama de acest lucru, mare parte dintre ele vor fi deja mâncate, fie apuci să îi muți în iazul pentru depunere și peștii nu au nici cel mai mic chef să se înmulțească. Teoretic le poți induce cheful de înmulțire prin injectarea femelelor cu extract de hipofiză care induce depunerea icrelor, însă probabil nu vei merge chiar până acolo... Dacă ai ratat cu puțin momentul depunerii vei observa prezența pe apă a unei spume că urmare a proteinei eliberate în timpul reproducerii, pe lângă faptul că icrele sunt vizibile în iaz dacă te uiți cu atenție:

inmultire crapi koi japonezi

Părinții potriviți

Pentru reproducere se folosesc exemplare mature sexual în raport de doi masculi la o femelă. Peștii koi ating maturitatea sexuală la 2 ani masculii, respectiv 3 ani femelele.

Procesul de reproducere poate fi destul de violent, masculii lovind practic abdomenul femelei, forțând-o să depună icrele.

inmultire crapi japonezi

în timpul ritualului, crapii sunt foarte vulnerabili deoarece nu le mai pasă de nimic altceva și pot cădea ușor pradă eventualilor prădători.

crapi japonezi depunere icre
eu, prădătorul :)

După ritual, femelele pur și simplu sunt epuizate și trebuie lăsate în liniște să-și revină, motiv pentru care masculii trebuie scoși imediat din bazinul cu femele. Se întâmplă ca anumite femele chiar să moară în timpul procesului de reproducere.
Să nu credeți că dacă înmulțiți Kohaku cu Kohaku puii vor ieși obligatoriu Kohaku. Genetica crapilor japonezi este foarte complexă. Să nu uităm că acești pești sunt niște crapi sălbatici care au suferit o mutație coloristică. Undeva în ADN-ul lor încă sunt crapi sălbatici și de aceea înmulțirea acestora va fi mult influențată de aspectul genetic. Veți fi surprinși să vedeți câți pui vor fi de fapt crapi sălbatici! Dacă încrucișați Kohaku cu Kohaku veți obține mulți peștișori portocalii, albi, negri, ici-colo câte o nuanță de alb sau roșu. Pe ansamblu veți obține foarte puțini...Kohaku! Dacă încrucișați Kohaku cu Sanke veți obține foarte multi pești negri, maro, albi și foarte puțini...Sanke!
Japonezii știu asta foarte bine. Pe lângă faptul că știu care combinații duc la rezultatele dorite, mai au un secret: odată ce au descoperit masculii și femela care produc pui de calitatea dorită, doar pe aceia îi vor folosi anual și caută întotdeauna să descopere alte familii de crapi care produc pui frumoși. Le-au trebuit generații să perfecționeze această metodă care a condus în timp la apariția atâtor varietăți uimitoare de crapi japonezi! Cunosc o fermă din Japonia care folosește doar șase familii de crapi pentru întreaga lor producție anuală. Și ce producție!!!
Referitor la înmulțire, veți vedea că părinții de calitate sunt doar începutul unui proces complex. O femelă depune aproximativ 100 000 icre pentru fiecare kg de masă corporală. Icrele au dimensiunile între 1-2 mm. Din totalul icrelor depuse, aproximativ 50% vor fi fecundate. Icrele nefecundate vor fi atacate ulterior de ciuperci (mai ales Saprolegnia), de aceea icrele fecundate se tratează imediat după depunere. Icrele fecundate sunt transparente în comparație cu cele nefecundate care sunt opace. Din icrele fecundate vor ecloza larvele într-o perioadă de zile (numită grade zile) însumând 70C (aproximativ 3-4 zile), numită perioadă de incubație (exemplu, 3.5 zile la 20C-media zilnică a temperaturii apei). Uneori, când presiunea atmosferică fluctuează mult, icrele eclozează chiar și după o perioadă însumând 100 de grade zile. Sacul vitelin al larvei o hrănește în primele 3-4 zile de viață și se absoarbe complet după alte câteva zile. în primele 2-3 zile larva se fixează de pereții iazului sau de alte obiecte stând cu coada în jos. Motivul fixării este că în primele zile de viață larvele nu au formate încă gura, vezica înotătoare sau înotătoarele, având doar o codiță mică. în timpul acelor 2-3 zile în care stau fixe, se formează vezica și gura, moment în care larvele ies la suprafață pentru a introduce aer în vezica înotătoare. Dacă nu fac acest lucru în exact acest moment, larvele vor muri pentru că nu-și vor putea controla deplasarea prin apă, scufundându-se în încercarea de a înota fără aer în vezica înotătoare. După consumarea sacului vitelin (în decursul primelor 3-4 zile de viață), larva începe să se hrănească activ cu ce găsește în apă, moment în care evoluează la stadiul de alevin, când începe să caute activ hrană bazată pe organisme planctonice (sau le puteți oferi artemia ca hrană preparată). Stau în stadiul de alevin până când le apar primii solzi (pe la vârsta de 20 zile), moment din care se numesc puiet. După câteva zile de hrănire cu organisme planctonice (fitoplancton și zooplancton), se poate începe hrănirea lor propriu-zisă cu hrană artificială de foarte mici dimensiuni. Stau în stadiul de puiet până la maturitatea sexuală când devin adulți.

larve crap
Larvă care se hrănește din sacul vitelin

larve crap japonez
Larvă care se hrănește activ cu organisme planctonice (se observă intestinul plin)

Ritmul de creștere depinde de sex, gene, temperatura apei, hrană, calitatea apei, volumul bazinului, etc. în primele șase luni pot exista diferențe de mărime de până la 10 ori între cei mai mari și cei mai mici pui, canibalizarea fiind frecventă. De obicei, peștii de o calitate mai bună cresc mai greu, motiv pentru care, frecvent, puii se selectează și se separă pe mărimi pentru a evita canibalizarea. Masculii cresc mai repede ca femelele până la 20 cm, apoi femelele cresc mai repede, depășind masculii. Puii trec prin mai multe etape de selecție și evaluare pentru a da șanse mai bune de dezvoltare celor cu potențial.

pui crapi japonezi
Evaluare pui cu vârsta de 10 luni

Si tu te poti bucura de relaxarea unui iaz cu crapi koi

cu ajutorul serviciilor noastre de proiectare, intretinere si consultanta specifica

koi

Evaluare iaz

Ai probleme cu iazul sau pestii ?
Venim la tine pentru o evaluare !
Detalii

Magazin pentru iaz

 • filtre pentru iaz
 • aeratoare iazuri
 • hrana pesti de iaz
 • tratamente iaz
 • testere apa iaz
 • automatizari iazuri piscicultura
 • pompe, UV si alte echipamente iaz

Acceseaza

Crapi japonezi de vanzare

Cumpara crapi koi import Japonia sau inmultiti la ferma noastra
Detalii