Filtru pentru iaz cu crapi japonezi (koi)
pentru intreaga gama de solutii si produse specifice iazului vizitati MAGAZINUL nostru
Degeaba ai un iaz cu pesti daca nu-i poti vedea sau daca se imbolnavesc si mor
Rolul filtrului intr-un iaz cu pesti
Filtrarea unui iaz este esentiala si deseori incorect inteleasa, mai ales in cazul in care iazul este populat cu crapi japonezi.
Filtrul implica doua functii:
- filtrarea mecanica : separarea fluidului de sedimentele organice si anorganice pentru a limpezi apa
- filtrarea biologica : reprezinta un organism complex si viu, inima filtrului, ce consta in spatii de locuit pentru culturi de bacterii care au rolul de a converti amoniacul toxic in nitrati, mai putin toxici.
NH3(amoniac) -> NO2(nitriti) -> NO3(nitrati)
Ce trebuie sa intrebi cand vrei sa cumperi un filtru :
- ce cantitate de pesti (kg) suporta pentru a mentine apa limpede si sanatoasa ?
- unde il puteti vedea in functiune, cum lucreaza ?
- ce efort si frecventa de curatare implica ?
Am conceput doua variante de sisteme filtrare care acopera toate tipurile de iazuri
Ca parteneri oficiali Matala in Romania, utilizam filtrarea progresiva:
Alege situatia in care te afli:
(2) Am un iaz cu sifon
Ai inceput bine !
Hai sa-l si termini cu bine cu filtrarea adecvata!
Te ajutam noi
(3) Am un iaz fara sifon
Esti in cea mai nefericita situatie !
Din fericire avem o solutie si pentru tine
Solutia noastra
Solutia pentru situatiile 1 si 2 :
daca inca proiectezi iazul sau ai deja un iaz de gradina dotat cu sifon
Solutia noastra - filtru iaz - recomandata pentru cine nu are deja un iaz sau are iaz cu sifon de aspiratie
Exemple filtre iaz
Evolutie filtrare iaz cu solutia noastra
Proiectarea filtrelor de iaz pe principiul vaselor comunicante
Acestea se mai numesc si filtre alimentate gravitational si reprezinta modul optim de realizare a unui filtru de iaz, insa se pot realiza doar daca veti monta un sifon de iaz la baza bazinului, sifon ce va asigura comunicarea dintre iaz si filtru.
Orice filtru pentru iaz functioneaza prin recircularea apei din iaz cu ajutorul unei pompe, trecand apa prin diverse materiale de filtrare.
Utilizam placi filtrante cu tehnologia filtrarii progresive (detalii gasiti mai jos) impreuna cu cele mai noi tehnologii din acvacultura moderna.
Fiecare iaz este unic si necesita o anumita configuratie si dispunere geometrica a mediilor de filtrare in volumul alocat filtrului.
Avantajele acestui concept de filtrare apa iaz prin recirculare fata de filtrele conventionale de pe piata:
- performanta in filtrare mecanica si biologica net superioara
- modularitatea permite flexibilitatea de a mari capacitatea sistemului de filtrare in caz de nevoie prin adaugarea de placi de filtrare suplimentare (pe masura ce pestii cresc in greutate capacitatea de filtrare trebuie ajustata corespunzator - la fel in cazul introducerii altor pesti ulterior instalarii filtrului de iaz)
- pompa este plasata dupa filtre, va aspira doar apa curata evitand blocarea acesteia
- filtrul UV (lampa UV) este mult mai eficient pentru ca primeste apa deja curata fiind montat dupa pompa si dupa filtre
Solutii filtrare in cazul proiectelor cu spatiu tehnic limitat
Desi tehnologia de filtrarea progresiva a placilor filtrante acopera ambele zone de filtrare (mecanica si biologica), sunt situatii in care limitarile
impuse de spatiul proiectului ne obliga sa suplimentam filtrarea mecanica si biologica prin utilizarea unor solutii dedicate 100% acestor tipuri de filtrari.
In aceste cazuri conceptul nostru de filtrare progresiva poate fi utilizat in combinatie cu un prefiltru si/sau cu un modul de filtrare biologica de mare putere.
In aceste situatii utilizam ca prefiltrare un filtru tambur (drumfilter de la FILTREAU, ai carui parteneri suntem pentru Romania) inaintea zonei de filtrare progresiva pentru a o degreva de o parte din sarcina filtrarii mecanice.
Un filtru tambur actioneaza mecanic prin retinerea intr-un tambur rotativ a unei mari parti din materialele in suspensie din apa.
Cand sita tamburului nu mai permite trecerea apei, un senzor actioneaza un jet de apa care curata automat sita tamburului in timp ce acesta se roteste.
Un filtru tambur nu se foloseste niciodata singur intr-o sarcina de filtrare a unui iaz cu pesti din simplul motiv ca nu realizeaza sub nicio forma filtrarea biologica.
De asemenea, filtrarea biologica realizata de filtrarea progresiva se poate suplimenta cu un modul de filtrare biologica utilizand cele mai eficiente medii strict pentru filtrarea biologica de la LEVAPOR, ai carui parteneri suntem.
Acesti "biscuiti" cu dimensiunile 20mm x 20mm x 7mm sunt inveliti in carbon activ fiind un mediu ideal pentru filtrarea biologica datorita combinatiei dintre geometria acestora, materialul utilizat si invelisul de carbonul activ.
Solutia Levapor este folosita exclusiv pentru filtrarea biologica, fiind necesara utilizarea ei impreuna cu o solutie de filtrare mecanica.
Ca sa va faceti o idee despre eficienta acestui produs, imaginati-va ca 1 metru cub format din acesti biscuiti permite cresterea a 2-5 tone peste in regim super intensiv in functie de hranire.
Prin aceasta abordare practic adaugam niste steroizi conceptului noastru de filtrare progresiva in proiectele unde ne confruntam cu limitari de spatiu tehnic.
In functie de proiect, se pot adauga un Bakki Shower sau un filtru de tip Trickle.
Desi par identice, aceste filtre functioneaza total diferit si au roluri distincte: un bakki shower realizeaza nitrificatie iar un filtru trickle realizeaza denitrificatie.
Ca medii de filtrare pentru acestea, sunt utilizate printre altele si materialele de tip "bacteria house", care in functie de rolul filtrului pot fi cu mediu anoxic sau aerobic, alegerea fiind un proces complex care necesita consultanta de specialitate in functie de particularitatile fiecarui iaz.
Solutia optima pentru iazul dumnevoastra o vom agrea impreuna in functie de particularitatile iazului existent.
Necesarul placilor de filtrare se stabileste functie de biomasa (cantitatea totala de pesti), cantitatea de hrana furnizata zilnic, proteina din hrana administrata si solutia de oxigenare a iazului.
Sistemul de filtrare se construieste direct la locatia iazului.
Solutia pentru situatia 3 :
ai deja iaz si nu l-ai dotat cu sifon de aspiratie
Filtrul gravitational pentru iaz TANUKI F360 - recomandat pentru cine are un iaz fara sifon
Te-ai saturat sa cureti buretii din filtrul tau ?
Ai un filtru cu bureti iar acestia se blocheaza des si nu mai filtreaza ?
Filtrul TANUKI este SOLUTIA !
Evolutia filtrarii unui iaz cu filtrul TANUKI
Exemplul 1:
Exemplul 2:
Exemplul 3:
Exemplul 4:
Exemplul 5 - Sistem recirculant pentru acvacultura (RAS) :
Sistem recirculant pentru acvacultura (RAS) pentru Dorada la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina "Grigore Antipa" INCDM - Constanta
Filtrul de iaz gravitational, TANUKI, fabricat in Romania, de catre noi, dupa o concept propriu
Filtrul de iaz TANUKI conceput si realizat de catre noi concretizeaza expertiza noastra de 23 ani in cresterea crapilor koi in bazine dotate cu sisteme de recirculare.
Am testat cam toate filtrele de pe piata si pana la urma, dezamagiti, am constatat ca daca vrei un produs bun, fa-l tu insuti.
Pe scurt, am fost "fortati" sa inovam !
Filtrul pe care vi-l propunem este unul gravitational (adica presupune pomparea apei in el, pompa fiind in iaz, apa trece prin mediile de filtrare si curge filtrata inapoi in iaz prin gravitatie)
si se preteaza iazurilor neprevazute cu sifon de aspiratie.
Ti-l livram deja construit, gata de montaj, ajustat pentru a face fata iazului tau !
Caracteristicile filtrului nostru pentru iaz de gradina :
- Utilizeaza conceptul unic de filtrare progresiva al mediilor de filtrare folosite
- Nu este un filtru de serie ! Tipul placilor de filtrare furnizate, evacuarea, admisia se vor particulariza la conditiile iazului tau pentru o filtrare optima
- Designul filtrului de iaz faciliteaza dezvoltarea bacteriilor si organismelor planctonice ce vor coloniza diferite sectiuni ale filtrului
- Placile de filtrare rezista o viata, nu necesita inlocuire
- Prin curgerea laminara filtrul va retine mai multa mizerie fara a se bloca chiar si la debite mari
- Intretinere usoara (se curata in 4 minute prin actionarea robinetului inclus)
- Design modular pentru extindere ulterioara
- Design placut - il personalizam functie de peisajul din jurul iazului din gradina ta
- Filtreaza optim iazuri de gradina cu 100 kg crapi japonezi (koi)
- Filtreaza optim iazuri fara pesti de pana la 60,000 litri
- Putem livra filtrul si in configuratie completa (aerator, pompa recirculare, lampa UV - toate corelate cu iazul tau de gradina)
- Nefiind unul de serie, filtrul de iaz si pretul se pot adapta in functie de iazul tau
Model | Iaz | Pesti | Volum |
F 360 | 60,000 l | 100 kg | 360 l |
Pretul pentru un pachet complet pecalibrat incepe de la 2200 eur si include echipamentele minim necesare (filtru, pompa, sterilizator UV, aerator)
De ce solutiile noastre de filtrare fac diferenta ?
Pentru ca utilizam medii de filtrare progresiva intr-un design unic conceptie proprie
Filtrarea progresiva mecanica si biologica a iazurilor
Va propunem Matala, cele mai avansate medii de filtrare combinate (mecanice si biologice) dedicate adevaratilor entuziasti in cresterea crapilor japonezi. Structura tridimensionala, rigida (nu sunt bureti, sunt structuri rigide !), aerobica, conduce la rezultate exceptionale in filtrarea iazurilor cu crapi japonezi, generand o apa filtrata corespunzator cu un efort minim de curatare a sistemului de filtrare. Este o solutie simpla, modulara care functioneaza ireprosabil cu o proiectare adecvata.
Pentru o usurinta a intelegerii acestor filtre, ne vom referi la acestea prin intermediul culorilor. Aceste placi de filtrare sunt de 5 tipuri: Negru, Verde, Albastru, Gri, Rosu. Densitatea creste de la Negru la Rosu (placa de filtrare neagra este cea mai putin densa iar cea rosie este cea mai densa). Aceste densitati diferite permit asezarea placilor in secvente sau in grupuri de acelasi tip pentru a realiza o filtrare eficienta a apei din iaz. Acesta abordare de filtrare progresiva este un avantaj unic al acestor medii de filtrare. Secretul il reprezinta si identificarea corecta a numarului de placi din fiecare culoare. Nici un alt material existent nu atinge aceasta performanta daca se si proiecteaza corect dispunerea lor. Practic, aceste placi filtreaza apa mecanic intr-un mod progresiv prin separarea particulelor mari fata de particulele mici aflate in suspensie in apa mentinand o buna oxigenare a apei in interiorul lor si un debit constant pe toata suprafata de contact cu apa. Spre deosebire de alte medii de filtrare (bureti etc) aceste placi sunt rigide ceea ce permite montarea lor pe verticala.
Avantaje:
- 5 densitati diferite ce permit o filtrare progresiva mecanica si biologica
- volum mare de spatiu liber in structura ce permite o distributie uniforma a debitului apei prin filtru iaz
- tesatura rigida din fibre creaza micro turbulente si curgere tridimenionala
- curatare usoara prin clatire sau curgere inversa; nu necesita scoaterea placilor odata montate
- placile sunt rigide si se pot monta vertical sau orizontal
- se pot taia usor cu un cutit sau un fierastrau
- durabile, practic nu se poate deteriora
- excelent raport suprafata/volum ce permite un mediu ideal pentru bacteriile de nitrificatie
- spatiile largi din structura maresc zona de contact si crestere a bacteriilor de nitrificatie
Dezavantajele unui filtru conventional bazat pe bureti :
- a nu se intelege ca toate filtrele disponibile pe piata sunt de proasta calitate. Orice filtru filtreaza intr-o oarecare masura apa. Solutia pe care o alegeti depinde de pretentiile fiecaruia fata de claritatea, de calitatea apei din iaz si de efortul depus pentru a curata filtrul
- un filtru prefabricat de serie contine o cutie in care se gasesc deseori bureti. Structura geometrica a buretelui duce la blocarea filtrului si necesita o curatire frecventa ceea ce destabilizeaza mediul biologic din filtru
- la o analiza atenta a acestor filtre conventionale bazate pe bureti, desi mediul de filtrare este cel important, pretul acestora se reflecta mai mult in cutie decat in capacitatea de filtrare
- un sistem de filtrare apa iaz prefabricat, de serie, este limitat la o biomasa (cantitatea totala de pesti). Biomasa creste odata cu cresterea pestilor ceea ce atrage dupa sine achizitionarea de cutii de filtrare suplimentare deoarece nu puteti adauga medii noi de filtrare in cutia existenta. Placile de filtrare propuse de catre noi permit adaugarea de placi cu densitati diferite in functie de evolutia biomasei.
Caracteristicile placilor de filtrare Matala
Placa de culoare neagra - densitate mica - incetineste si retine particulele foarte mari din apa
- suprafata specifica pentru bacteriile de nitrificatie: 190mp/mc
- dimensiuni (L*l*h): 60cm x 50cm x 4cm, 120cm x 100cm x 4cm. Alte dimensiuni disponibile la cerere.
Placa de culoare verde - densitate medie - incetineste si retine particulele de dimensiuni medii
- suprafata specifica pentru bacteriile de nitrificatie: 290mp/mc
- dimensiuni (L*l*h): 60cm x 50cm x 4cm, 120cm x 100cm x 4cm. Alte dimensiuni disponibile la cerere.
Placa de culoare albastra - densitate mare - incetineste si retine particulele mici mentinand in acelasi timp un debit adecvat al apei prin filtru
- suprafata specifica pentru bacteriile de nitrificatie: 365mp/mc
- dimensiuni (L*l*h): 60cm x 50cm x 4cm, 120cm x 100cm x 4cm. Alte dimensiuni disponibile la cerere.
Placa de culoare gri - densitate foarte mare - incetineste si retine particulele foarte mici
- suprafata specifica pentru bacteriile de nitrificatie: 460mp/mc
- dimensiuni (L*l*h): 60cm x 50cm x 4cm, 120cm x 100cm x 4cm. Alte dimensiuni disponibile la cerere.
Placa de culoare rosie - densitate foarte mare - incetineste si retine particulele extrem de mici
- suprafata specifica pentru bacteriile de nitrificatie: 500mp/mc
- dimensiuni (L*l*h): 60cm x 50cm x 4cm, 120cm x 100cm x 4cm. Alte dimensiuni disponibile la cerere.