Cresterea pestilor koi intr-un iaz artificial

A aparut cartea : Crapii japonezi si iazurile ornamentale

carte crapi koi japonezi
 • Totul despre cresterea crapilor japonezi
 • Totul despre cum se construieste si intretine corect un iaz
 • Invata cum sa diferentiezi calitativ crapii japonezi
 • Invata cum sa identifici si sa tratezi problemele de sanatate
 • Inmultire, hranire, lucruri de sezon si multe alte aspecte de baza pentru acest hobby
 • Detalii aici

crestere koi crestere koi crestere koi

Cresterea pestilor koi necesita niste cunostinte fundamentale asupra a ceea ce trebuie sa contina un iaz artificial de gradina pentru cresterea pestilor, mai ales a crapilor japonezi (crapi koi). Inainte de toate trebuie specificat faptul ca intr-un iaz artificial nu se ajunge la echilibru pe cale naturala deoarece doar natura creeaza echilibru in timp. Intr-un bazin artificial echilibrul trebuie creat si mentinut in mod artificial pentru a permite cresterea pestilor. Multi incepatori in acest hobby pornesc prin a sapa o groapa in pamant, o captusesc cu beton sau membrana de cauciuc, o umplu cu apa si adauga pesti incetul cu incetul. Aceasta abordare este inadecvata pentru un iaz dedicat cresterii pestilor koi. Exista entuziasti ai crapilor japonezi care au inceput prin a creste acesti pesti in acvariu. Acestia au invatat repede ca un mediu de dimensiuni mici limiteaza cresterea crapilor japonezi plus ca acesti pesti sunt pretabili a fi observati de sus pentru a le scoate in evidenta frumusetea si eleganta, asa ca nu trebuie crescuti in acvariu.

cresterea crapului in iazuri de gradina Pentru a creste pesti intr-un iaz de gradina, acesta trebuie sa indeplineasca anumite conditii de baza:
 • iazul sa permita o intretinere usoara
 • bazinul sa mentina apa limpede pentru a va bucura de observarea pestilor (aspect de baza al acestui hobby)
 • iazul sa mentina apa din punct de vedere chimic in limitele acceptate ale parametrilor principali (amoniac, nitriti, nitrati, ph etc)
 • bazinul sa mentina un nivel optim de oxigen dizolvat necesar cresterii pestilor si filtrului biologic
In mare parte aceste conditii de baza sunt indeplinite prin:
 • Sursa de aerare/oxigenare
 • Sistemul de filtrare aferent iazului

SURSA DE AERARE / OXIGENARE SI CRESTEREA PESTILOR

Pestii folosesc oxigen dizolvat iar acesta se bazeaza pe amestecul apei din iaz cu oxigenul din atmosfera si pe procesul de fotosinteza. Pentru crapii japonezi nivelul optim de oxigen dizolvat in apa iazului este de 8 mg/l (sub nici o forma sa nu scada sub 5mg/l). Cantitatea de oxigen dizolvat in apa variaza in functie de presiunea atmosferica, de temperatura apei, de continutul in saruri minerale si substante organice. Aeratorul (pompa de aer) este cel mai eficient mod de a crea oxigen pentru pesti prin pomparea directa a aerului in apa prin intermediul unor discuri sau pietre de aerare. Cascada si fantana arteziana nu suplinesc o pompa de aer cu toate ca vor contribui la oxigenarea apei la fel cum o face orice metoda de expunere la aer a apei in miscare. Aeratorul este probabil cel mai important factor in cresterea pestelui in iazuri artificiale pentru ca oxigenul sta la baza tuturor proceselor dintr-un iaz (sistem filtrare, metabolism pesti etc).

Vrei sa afli mai multe despre aeratoarele pe care le comercializam ? Aeratoare !

DESPRE FILTRAREA APEI SI CRESTEREA PESTILOR

In decursul ultimilor ani s-a ajuns la un nivel superior in ceea ce priveste cresterea pestilor in bazine cu sisteme de recirculare, mai ales in proiectarea iazurilor pentru crapi japonezi si a sistemelor de filtrare aferente. Aceasta evolutie de la un nivel simplu de filtrare cunoscut acum cativa ani pana la produsele disponibile acum pe piata distrage deseori atentia de la esential.
Ne propunem sa va explicam ecologia unui sistem de filtrare si importanta mediilor de filtrare in cresterea pestilor.

Ce inseamna de fapt o apa bine filtrata ?

Raspunsul depinde de baza la care ne raportam. In cazul unei piscine, apa filtrata corespunzator inseamna o apa limpede si sterilizata aproape complet.
In cazul cresterii pestilor koi intr-un iaz, apa filtrata corespunzator inseamna limpede + sanatoasa + propice vietii acvatice + fara prezenta in exces a algelor. Chimia unui iaz se reduce la atingerea unui mediu echilibrat bazat pe calitatea apei.
Sunt multe variabile in ecuatia unui iaz echilibrat. Amoniacul, nitritii, nitratii, pH-ul, duritatea, oxigenul dizolvat, temperatura, fosfatii sunt doar cativa parametri esentiali. Parametrii acestia cumulati constituie conditiile de viata ale multor microorganisme care influenteaza ecosistemul fiecarui iaz.
La un sistem echilibrat se ajunge atunci cand acesti parametri raman la un nivel oarecum stabil astfel incat microorganismele, algele, plantele si pestii sa interactioneze cu chimia apei pe principiul homeostaziei (capacitate a sistemelor autoreglabile de a-si mentine constante anumite stari sau marimi caracteristice). Toate iazurile tind catre acest echilibru. Iazurile echilibrate au o apa calitativ buna. Nu confundati echilibrul dintr-un iaz natural cu echilibrul dintr-un iaz artificial. Aici intervine omul care trebuie sa ajute la mentinerea unui echilibru in iazul artificial. Depinde de fiecare detinator de iaz in parte cum contribuie la atingerea acestui echilibru prin echipamentele folosite. Sistemul de filtrare si aeratorul sunt cele mai importante elemente in cresterea crapilor koi in iazuri. La acestea se adauga, pe un plan secundar, pompa si sterilizatorul UV adecvate.

Filtrul aferent unui iaz pentru cresterea pestelui in bazine artificiale

Trebuie sa indeplineasca doua functii:

 • Filtrare mecanica
 • Filtrare biologica
Filtrarea mecanica este abilitatea unui sistem de filtrare de a inlatura particulele solide aflate in suspensie in apa iazului, cum ar fi anumite alge, frunze, deseuri organice, astfel incat apa din iaz sa devina clara pentru a se putea observa pestii si plantele.
Filtrarea biologica inseamna transformarea unor substante chimice toxice (ex amoniac si nitriti) in substante mai putin toxice sau nedaunatoare (ex nitrati, nitrogen). Acest lucru se realizeaza prin intermediul unor bacterii biologice active prin procesul de Nitrificatie sau Ciclul Nitrogenului.

Ciclul nitrogenului consta in trei faze prin care se transforma:
1) amoniac in nitriti
2) nitriti in nitrati
3) nitrati in nitrogen liber

Cum s-a mentionat, filtrul biologic se bazeaza pe anumite bacterii pentru a transforma produse toxice in substante mai putin daunatoare in apa din iaz. In prima faza amoniacul este transformat in nitriti (cea mai importanta bacterie care contribuie la aceasta faza este Nitrosomonas).
In faza a doua nitritii sunt convertiti in nitrati (cea mai importanta bacterie aici este Nitrobacter).
In timpul celei de-a treia faze, nitratii sunt eliminati de alge, plante sau becterii denitrificatoare care completeaza Ciclul Nitrogenului in iazuri de gradina.

cresterea pestilor in iaz

Crapii japonezi genereaza amoniac ca urmare a procesului de hranire. Ei sunt numiti "masini pentru amoniac" din cauza cantitatii mari de amoniac generat in apa.
Amoniacul este creat pe diferite cai si este foarte toxic pentru pesti:
- procesul de digestie genereaza amoniac prin urina si fecale
- hrana neconsumata se descompune in mai multe substante chimice printre care si amoniacul
- descompunerea sedimentelor aflate pe fundul bazinului (frunze, organisme moarte etc)

Doua aspecte merita subliniate in contextul cresterii crapului iazuri recirculate:

 • bacteriile pentru nitrificatie sunt aerobe (necesita oxigen pentru a trai) fapt care intareste inca o data importanta oxigenarii apei
 • aceste bacterii traiesc pe mediile de filtrare, sunt limitate de suprafata acestor medii si consuma amoniac si nitriti cu o viteza foarte mica, de aceea filtrul trebuie proiectat intotdeauna in functie de cantitatea totala de pesti si de amoniacul generat de acestia. In acest fel se determina suprafata necesara din mediile de filtrare pentru a putea coloniza suficiente bacterii care sa consume sustantele toxice inainte de a dauna pestilor

Vrei sa afli mai multe despre filtrele pe care le comercializam ? Filtre !

ALGELE DIN IAZ

Filtrarea biologica transforma amoniacul in nitrati care sunt inofensivi pestilor (cu exceptia unor cantitati foarte mari) avand insa un dezavantaj si anume faptul ca algele iubesc nitratii si se va genera o explozie a algelor in iaz. Exista doua mari probleme cauzate de alge: apa verde si alge filamentoase. Apa verde este cauzata de alge microscopice aflate in apa, este inofensiva pentru crapul japonez, ba chiar benefica pentru ca pestii mananca alge (intensifica culoarea), insa nu mai sunt vizibili din cauza acestei ape cu tenta verzuie.
Algele filamentoase sunt ca niste mici filamente ce formeaza diverse formatiuni ca niste suvite. Acestea nu constituie chiar o problema deoarece consuma nitrati si opreste aparitia apei verzi in iaz dar impiedica observarea pestilor, fiind foarte inestetice. Filtrul UV este inofensiv pentru aceste alge deoarece ele nu ajung in raza lui de actiune (fiind atasate adesea de malurile iazului sau pietre).

Vrei sa afli mai multe despre combaterea algelor ? Combaterea algelor din iaz


Vrei cateva sfaturi utile legate de cresterea crapilor japonezi in iazuri artificiale ? Sfaturi utile

Si tu te poti bucura de relaxarea unui iaz cu crapi koi

cu ajutorul serviciilor noastre de proiectare, intretinere si consultanta specifica

tanuki tanuki tanuki

Evaluare iaz

Ai probleme cu iazul sau pestii ?
Venim la tine pentru o evaluare !
Detalii

Magazin pentru iaz

 • filtre pentru iaz
 • aeratoare iazuri
 • hrana pesti de iaz
 • tratamente iaz
 • testere apa iaz
 • automatizari iazuri piscicultura
 • pompe, UV si alte echipamente iaz

Acceseaza

Crapi japonezi de vanzare

Cumpara crapi koi import Japonia sau inmultiti la ferma noastra
Detalii

Vrei sa afli mai multe despre solutiile noastre ?

Afla!