Crapul koi in cultura Japoniei

istorie koi crapi koi koi

Crapul japonez este o varietate a crapului comun (Cyprinus carpio). Cel mai vechi stramos a crapului japonez se numeste Magoi (un peste de culoare neagra) iar cele mai vechi dovezi cu privire la existenta lui dateaza cu 2500 de ani in urma. Apoi, circa 300 i.e.n, a aparut crapul comun (atat de apreciat astazi de gurmanzi si pescari).

Raspandirea crapului pe teritoriul Asiei ii este atribuita lui Genghis Khan. Acesta a plasat crapi in lacuri pe parcusul rutelor sale vand ca scop asigurarea provizilor de hrana pentru trupele sale. Undeva in timpul anului 1600, fermierii japonezi din regiunea Niigata au avut stralucita idee de a creste crapi vigurosi si comestibili in aceleasi bazine (iazuri) din care irigau culturile de orez, in acest mod suplimentandu-si dieta bazata pe orez.

istorie koi

Mai multe mutatii coloristice - initial rosu apoi alb - au aparut intre anii 1804 si 1830. Pornind de la acestea, Japonezii au crescut crapi japonezi colorati in alb si rosu, foarte familiari astazi. Cu toate ca in China au actionat mutatii naturale asupra crapului, mutatii care au actionat prin crearea de pete de culoare, Japonezii sunt in general recunoscuti drept creatorii acestor pesti (Koi, Nishikigoi sau crapi japonezi). Japonezii au fost primii care au folosit mutatiile naturale asupra crapului si le-au dezvoltat in mod controlat. In timpul celui de-al doilea razboi mondial crescatorii japonezi si-au adapostit stocurile de crapi in pesterile muntilor pentru siguranta. Incepand cu anii 1900 au avut loc imperecheri controlate intre crapi japonezi pentru variatii de culoare fapt ce a condus la aparitia multor noi tipuri de crapi japonezi. Dupa cel de-al doilea razboi mondial crapii japonezi au devenit populari printre colectionarii din Vest si pentru iubitorii de peisagistica.

Crapul salbatic este numit "Koi" in Japonia, insa termenul a fost desemenea folosit pentru a descrie crapul colorat. Numele Nishikigoi a fost atribuit acestor "crapi colorati" in timpul celui de-al doilea razboi mondial. In zilele noastre crapii japonezi sunt numiti simplu "koi" iar acest termen a ajuns numele general acceptat pentru ei peste tot in lume. Termenul Nishikigoi este folosit mai mult in sens de nume formal. Termenul Nishikigoi este folosit in textele scrise sau pentru a descrie acesti pesti japonezilor care nu au cunostinte despre acest peste. Multi oameni in Japonia recunosc termenul Nishikigoi fara a fi insa familiari cu termenul "koi".

istorie koi crapi koi koi

Crapul japonezi (koi) masoara la nastere aproximativ 3 mm si poate creste in medie intre 60 si 90 cm, insa deseori depaseste 1 metru. Cel mai mare crap japonez cunoscut masoara 150 cm! Lungimea maxima este determinata atat de linia genetica cat si de mediul de viata. Crapul japonez nu va creste mai mult decat o capacitate maxima impusa de bazinul (iazul) in care traieste. Ei se pot inmulti incepand cu varsta de 3 sau 4 ani.

Este general acceptat faptul ca acesti pesti traiesc foarte mult timp. Exista legende in Japonia conform carora in iazurile templelor stravechi traiau crapi koi cu varste de peste 100 de ani. Pentru a le determina varsta inelele create de solzi pot fi numarate in mod asemanator cu procedura de aflare a varstei arborilor. Un studiu realizat in 1965 a aratat ca un crap japonez a trait intr-o familie pe parcursul a mai multor generatii. Acest lucru s-a intamplat intr-un iaz aflat intr-o gospodarie veche din regiunea Gifu, Japonia. Cand acest crap japonez pe nume Hanako sau Floarea Fecioara a murit in 1977, avea varsta de 226 ani si cantarea 8 kg. In mod normal, crapii japonezi traiesc intre 15 si 30 de ani, depasesc 100 cm si cantaresc peste 25 kg.

istorie koi crapi koi koi

Pasiune, arta si feng shui

Crapul japonez simbolizeaza bogatia si succesul. Un crap koi matur de o calitate superioara se poate gasi la vanzare avand un pret de sute de mii de dolari. Calitatea unui crap koi se stabileste de catre cunoscatori in functie de eleganta cu care inoata, modelul coloristic, pregnanta culorilor, forma corpului etc.

istorie koi
acesta este cel mai scump crap japonez tranzactionat vreodata
campion al Japoniei in 2017, vandut la licitatie in 2018 pentru 1,700,000 USD si din nou campion al Japoniei in 2019
se numeste S-Legend, are 9 ani, 107 cm si provine de la ferma Sakai din Japonia

istorie koi

Practicantii Feng Shui tin adesea un iaz plin cu crapi koi in curtile lor. Daca intalnesti un astfel de iaz vei observa ca pe fundul lui se afla adesea monede. Motivul este ca oamenii ofera aceste monede crapilor japonezi in speranta ca pestii le vor trimite inapoi noroc.

istorie koi

Si tu te poti bucura de relaxarea unui iaz cu crapi koi

cu ajutorul serviciilor noastre de proiectare, intretinere si consultanta specifica

koi

Evaluare iaz

Ai probleme cu iazul sau pestii ?
Venim la tine pentru o evaluare !
Detalii

Magazin pentru iaz

  • filtre pentru iaz
  • aeratoare iazuri
  • hrana pesti de iaz
  • tratamente iaz
  • testere apa iaz
  • automatizari iazuri piscicultura
  • pompe, UV si alte echipamente iaz

Acceseaza

Crapi japonezi de vanzare

Cumpara crapi koi import Japonia sau inmultiti la ferma noastra
Detalii