Istoria crapilor koi japonezi

Crapul japonez este o varietate a crapului comun, Cyprinus carpio.

istorie koi crapi koi koi

Cele mai vechi dovezi cu privire la existența crapului datează de peste 2 500 de ani în urmă și sunt legate de Confucius (filozof și politician chinez, 550 î.Hr.-478 î.Hr.) care și-a numit fiul "Li" după numele unui pește (crap) primit în dar de la împărat. Nu este clar cine au fost primii care au reușit să crească în captivitate crapul sălbatic, părerile fiind împărțite, atribuirea meritelor oscilând între chinezi și romani. Există dovezi ale creșterii crapului în captivitate ca sursă de hrană încă de pe vremea Imperiului Roman de Apus (27 î.Hr.-476 d.Hr). Romanii ar fi reușit să captureze din Dunăre și să crească în captivitate acești pești. Conform unei teorii, din Imperiul Roman crapii "domestici" împreună cu tehnicile de creștere s-au răspândit în întreaga lume. Sunt teorii care atribuie răspândirea crapului pe teritoriul Asiei lui Genghis Khan. Acesta ar fi plasat crapi în iazuri pe traseul rutelor sale având ca scop asigurarea proviziilor de hrană pentru trupele din armata sa. In Japonia, cel mai vechi strămoș al crapului japonez se numește Magoi și înseamnă "crap negru" (de fapt, este vorba despre crapul comun). Alte teorii spun că în Japonia crapul domestic ar fi fost introdus de către mongoli în secolul al 13-lea, având ca sursă China, de către Kublai Khan, nepotul lui Genghis Khan, ca sursă de hrană în timpul încercărilor eșuate de a ocupa Japonia, dupa ce ocupase China. Puțin probabil să fi pătruns crapul domestic așa de târziu in Japonia... Lăsând la o parte originea și cine au fost primii care au domesticit crapii sălbatici, un lucru este cert: în nord-vestul Japoniei, în prefectura Niigata, se află originea și patria crapilor japonezi pe care îi apreciem atât de mult în prezent.

iazuri crapi japonezi
Iazuri unde crapii cresc liberi din primăvară pană toamna (numite "tanade")

Agricultura încă se practică aici la scară mare, în principal cultivarea orezului. Se crede că în perioada 1600-1700 s-a început aici creșterea crapilor ca sursă de hrană a locuitorilor pentru perioadele grele de iarnă sub formă de pești sărați și afumați.

crapi japonezi
Este o zonă agricolă, cu multe animale și orezării

crapi japonezi
în Niigata se organizează și lupte cu tauri

Astfel, fermierii japonezi au avut strălucita idee de a crește crapi în iazurile terasate pentru cultivarea orezului, în acest mod suplimentându-și dieta care se baza în proporție covârșitoare pe orez. Aceste iazuri se numesc tanade. Această practică de a crește crapi în orezării a fost amplificată începând cu 1970 odată cu schimbarea politicii Japoniei în privința cultivării orezului. Practic, prin aceasta politică, guvernul Japoniei a început să plătească bani fermierilor pentru a reduce suprafața cultivată cu orez cu 40%, din cauza supraproducției la nivel național, în condițiile în care statul suporta o parte a costurilor de producție pentru a menține prețul de vânzare redus (politică protecționistă introdusă în al Doilea Război Mondial). Astfel, multe orezării s-au transformat în ferme pentru creșterea crapilor. Crapii crescuți în această zonă aveau la dispoziție aproximativ șapte luni (de obicei Aprilie-Octombrie) să crească până la momentul recoltării și doar exemplarele reproducătoare erau ținute peste iarnă, de obicei în bazine săpate în interiorul caselor. Aici, cu timpul, localnicii au selecționat și înmulțit crapii preferențial, ajungându-se la calitatea peștilor koi de astăzi. În prezent, în prefectura Niigata (una dintre cele 47 prefecturi, similare județelor de la noi) există peste 600 de ferme pentru crapi japonezi, fiecare fermă moștenindu-se din tată în fiu de peste 200 de ani. Totul în această zonă are legătură cu crapii koi, de la clădiri până la semne de circulație. Satul Yamakoshi este considerat locul unde s-au născut acești crapi și este una dintre cele mai frumoase zone din lume, zonă neschimbată de secole.

istorie koi

crapi japonezi
O mică fermă de crapi japonezi

crapi japonezi
Fermă în regiunea Niigata cu bazine exterioare și interioare (pentru iernare)

crapi japonezi
Satul iarna

istorie koi crapi koi koi crapi koi

Dacă ar ști săracii fermieri ce bogăție și renume aveau să aducă urmașilor acești pești crescuți ca supliment de hrană...

Mai multe mutații coloristice, inițial roșu, apoi alb, au apărut la începutul anilor 1800. Peștii care prezentau mutații au fost crescuți separat. Pornind de la aceștia, japonezii au crescut crapi colorați în alb și roșu, foarte familiari astăzi. Cu toate că și în China au fost semnalate mutații naturale ale crapului comun, mutații care au acționat prin apariția petelor de culoare, japonezii sunt în general recunoscuți drept creatorii acestor pești (Koi, Nishikigoi sau crapi japonezi). Japonezii au fost cei care au folosit mutațiile naturale asupra crapului și le-au dezvoltat în mod controlat (de cealaltă parte, chinezii s-au ocupat de același lucru însă s-au concentrat pe carasul auriu-goldfish). în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, crescătorii japonezi și-au adăpostit stocurile de crapi în peșterile munților pentru siguranță..

Puțini știu, probabil, că părinții acvaculturii moderne au fost nimeni alții decât călugării. Aceștia nu puteau consuma carne Vinerea, zi de post, și astfel creșteau crapi sălbatici în bazine pe care le goleau într-un mod inteligent pentru a prinde mai usor peștii, golire realizată azi cu ajutorul tehnicii "călugăr".

Începând cu anii 1900 au avut loc împerecheri controlate între crapii japonezi ce prezentau mutații coloristice, fapt ce a condus la apariția multor noi varietăți. Cele mai vechi varietăți sunt Higoi, Asagi și Bekko. După cel de-al Doilea Război Mondial, crapii japonezi au devenit populari printre colecționarii din Vest și pentru iubitorii de peisagistică.

crapi japonezi crapi koi crapi japonezi
Higoi, Asagi, Bekko

Crapul sălbatic este numit Goi în Japonia. Nishiki înseamnă în japoneză stofă colorată/haine colorate/haine de sărbătoare. Numele Nishikigoi a fost atribuit acestor "crapi colorați" în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Koi în japoneză are mai multe semnificații, însă în contextul crapilor japonezi, sensul este preluat din semnificația expresiei "iubire profundă". în zilele noastre crapii japonezi sunt numiți simplu Koi iar acest termen a ajuns numele general acceptat pentru ei peste tot în lume. Termenul Nishikigoi este folosit pentru a discuta despre acești pești cu localnicii japonezi. Dacă întrebi în Japonia un om oarecare pe stradă unde poți găsi Koi, mai mult ca sigur întrebarea ta îl va confuza destul de mult și nu te va putea ajuta (fapt trist pentru ei deoarece japonezii sunt extrem de dornici să te ajute). Dacă vei folosi termenul nishikigoi, cu siguranță va ști la ce te referi. în Japonia, crapul Koi mai este numit și peștele samurai din cauza curajului său (nu se vaită și își păstrează onoarea chiar și atunci când este sacrificat).

Crapul japonez (koi) măsoară la naștere (eclozare) aproape 0,3 cm și poate crește în medie între 60 și 90 cm. Se întâlnesc frecvent crapi japonezi care măsoară peste 125 cm și cântăresc peste 40 kg! Creșterea este determinată atât de linia genetică cât și de mediul în care trăiesc. Ritmul lor de creștere este foarte rapid, măsurând 10-25 cm în primul an, până la 40 cm în al doilea an, până la 50 cm în al treilea și peste 80 cm după 10 ani. Este cunoscut faptul că acești pești trăiesc foarte mult timp, media fiind de 70 de ani. Există legende în Japonia conform cărora în iazurile templelor străvechi trăiau crapi cu vârste de peste 100 de ani. Pentru a le determina vârsta, inelele create pe solzi pot fi numărate în mod asemănător cu procedeul de aflare a vârstei arborilor. Există o legendă conform căreia un crap japonez a trăit într-o familie pe parcursul a mai multor generații. Acest lucru s-a întâmplat într-un iaz aflat într-o gospodărie veche din regiunea Gifu, Japonia. Când acest crap japonez pe nume Hanako sau Floarea Fecioară a murit în 1977, avea vârsta de 226 ani.

Nu există ierarhie în lumea crapilor japonezi, în sensul că nu există caractere dominante. Se observă însă în mai toate iazurile faptul că cei mici îi urmează pe cei mai mari, peștii formând bancuri conduse de cei mai mari. Fiecare pește are un model coloristic unic și, spre deosebire de un tablou ale cărui culori rămân veșnic neschimbate, dinamica unui crap japonez face ca modelul său coloristic să se schimbe în timp, ceea ce fascinează prin faptul că un peștișor care nu "promite" mult când este mic, poate deveni un campion extrem de valoros când mai crește..

Pot fi foarte scumpi, însă este nevoie de mult antrenament și cunoștințe pentru a aprecia cu adevărat un crap koi foarte valoros. Urmărind acești pești minunați înotând elegant într-un iaz, uităm de toate problemele cotidiene, ca să nu mai vorbim despre faptul că întreținerea unui iaz poate fi un exercițiu fizic suficient pentru a te menține în formă...

istorie koi
acesta este cel mai scump crap japonez tranzactionat vreodata
campion al Japoniei in 2017, vandut la licitatie in 2018 pentru 1,700,000 USD si din nou campion al Japoniei in 2019
se numeste S-Legend, are 9 ani, 107 cm si provine de la ferma Sakai din Japonia

crapi japonezi
Statuie omagiu adus crapilor japonezi în Ojiya, Niigata, Japonia

Dacă Niigata, în Nord-Vestul Japoniei, reprezintă locul de naștere și tradiția pură a crapilor koi, atunci Hiroshima, în Sudul Japoniei, reprezintă regiunea unde crapii japonezi au atins nivelul de artă la scară industrială, fiind locul de unde provin cei mai mulți campioni din ultimii ani.

crapi japonezi crapi koi japonezi crapi japonezi crapi japonezi
Fermă în regiunea Hiroshima cu bazin exterior și interior (pentru iernare)

De la mitologie la pasiune și feng shui

Legenda Dragonului povestește despre un grup de crapi care a pornit în amonte pe un râu, spre Poarta Dragonului, locul unde cine ajungea era transformat în dragon. Pe măsură ce înaintau împotriva curentului, unii crapi oboseau și renunțau, făcând cale întoarsă. La un moment dat, cei rămași au ajuns la o cascadă. Când au văzut obstacolul, unii crapi au renunțat, lăsându-se duși de curent înapoi de unde au venit.

crapi japonezi

Cei rămași au refuzat să se dea bătuți și au tot încercat să sară peste cascadă. Văzând aceste eforturi, spiritele rele au ridicat nivelul cascadei pentru a face încercările crapilor și mai dificile iar peștii care erau prinși pe traseul cascadei erau uciși. După 100 de ani de încercări, până la urmă, unul dintre crapi reușește să ajungă în vârful cascadei, la Poarta Dragonului. Văzând acest lucru, spiritele bune l-au răsplătit pe crapul temerar transformându-l într-un dragon. Datorită acestei legende, crapii japonezi sunt asociați cu perseverența, determinarea, destinul împlinit. Se mai numesc și peștii Samurai, simbolizând onoarea și caracterul puternic. Viața unui om este asociată cu această călătorie a crapilor până la Poarta Dragonului, transformarea în dragon marcând și împlinirea noastră, ca oameni.

Dar ce înseamnă Dragonul în mitologia japoneză ?

Dragonul este un animal mitologic larg răspândit în Asia, cu semnificații diferite de la o țară la alta. Ca și element comun, dragonul este un spirit al apelor, protector al Budismului, simbol al împăratului. în Japonia, se crede că regele dragon al țării locuia într-un castel pe fundul oceanului, având ca slujitori peștii iar ca mesager, broasca țestoasă. Castelul avea patru săli, la Nord era sala în care era mereu iarnă și zăpadă, la Est mereu primăvară, la Sud era vară iar la Vest era toamnă.

După o altă legendă, fata regelui dragon s-a căsătorit cu un vânător pământean. După trei zile petrecute la palatul dragonului, pământeanul dorește să-și revadă familia, moment în care, întors pe pământ, constată că toate rudele au murit și că au trecut 300 de ani. Din această căsătorie se spune că s-a născut primul împărat al Japoniei.

crapi koi
Fantană Dragon la intrarea unui templu din Japonia unde spălarea pe maini este obligatorie, însemnand purificare

crapi japonezi
Dragon gardian al templului Kiyomizu-dera, Kyoto

crapi japonezi crapi japonezi
Simbol aurit pe ușa Vilei Imperiale Shugakuin, Kyoto

crapi japonezi
Dragon aducător de ploaie, Shachihoko, la Castelul Osaka. Spirit protector cu cap de tigru și coadă de crap japonez, de obicei este prezent pe acoperișuri, ca simbol al ploii și apărător împotriva focului

Practicanții Feng Shui țin adesea un iaz populat cu crapi koi în curțile lor. Dacă întâlnești un astfel de iaz, vei observa că pe fundul lui se află adesea monede. Motivul este acela că oamenii oferă aceste monede crapilor în speranța că peștii le vor trimite înapoi noroc.

crapi japonezi

istorie koi

In fiecare an, pe 5 Mai, are loc sărbătoarea copilului în Japonia. Ca element distinctiv, steaguri sub formă de crapi japonezi (Koinobori) sunt fluturate în vânt ca simbol aducător de noroc și sănătate pentru copii.

crapi japonezi
Koinobori

în cadrul All Japan Koi Show 2019, ediția 50, numit și Shinkokai, ce a avut loc la Tokyo, la care am avut onoarea să particip la invitația All Japan Nishikigoi Promotion Association, a fost prezentată o colecție de documente și obiecte rare legate de istoria crapilor japonezi.

crapi japonezi crapi japonezi crapi japonezi crapi japonezi crapi japonezi crapi koi crapi koi crapi koi crapi koi crapi koi crapi koi crapi koi

Si tu te poti bucura de relaxarea unui iaz cu crapi koi

cu ajutorul serviciilor noastre de proiectare, intretinere si consultanta specifica

koi

Evaluare iaz

Ai probleme cu iazul sau pestii ?
Venim la tine pentru o evaluare !
Detalii

Magazin pentru iaz

  • filtre pentru iaz
  • aeratoare iazuri
  • hrana pesti de iaz
  • tratamente iaz
  • testere apa iaz
  • automatizari iazuri piscicultura
  • pompe, UV si alte echipamente iaz

Acceseaza

Crapi japonezi de vanzare

Cumpara crapi koi import Japonia sau inmultiti la ferma noastra
Detalii