Varietăţile crapilor japonezi - Koi

În prezent există 14 clase și peste 120 varietăți în continuă creștere datorită măiestriei japonezilor în încrucișarea peștilor koi conducând la apariția unor noi modele coloristice.

1. KOHAKU

crap koi japonez Kohaku

A fost definitivată în anul 1899 în satul Yamakoshi și este probabil cea mai cunoscută și apreciată varietate. Un crap japonez cu model coloristic de culoare roșie pe fundal alb se numește Kohaku. Este o varietate reprezentativă a crapilor japonezi, mai ales prin faptul că amintește de steagul Japoniei prin combinația unică de roșu și alb. în contextul crapilor japonezi, "Hi" este termenul utilizat pentru a descrie modelul de culoare roșie. în cazul Kohaku, albul trebuie să fie imaculat, asemenea zăpezii, fără nuanțe gălbui. Hi trebuie să fie uniform, cu treceri bruște către alb (trecere numită Kiwa). Este de preferat un model de Hi balansat față de înotătoarea dorsală, cu pete mari de roșu în detrimentul celor mici. Este obligatorie prezența roșului pe cap, de preferat să ajungă până la zona nărilor (cel puțin până la ochi). De asemenea, este preferată prezența petelor mari de roșu pe spate în zona înotătoarelor pectorale. în zona cozii, este de preferat ca între ultima pată roșie și baza înotătoarei caudale să existe o zonă albă de cel puțin 2 cm numită "Odome". Cu cât este mai mare peștele, cu atât ar trebui ca Odome să fie mai mare pentru impresia de eleganță. Dacă Odome lipsește, senzația va fi a unui pește al cărui colorit se termină forțat, brusc. Se consideră foarte valoros un Kohaku ce prezintă o pată roșie înainte de Odome, numită Ojime, care ideal este să aibă între 2-3 cm lungime. Ojime, în japoneză, înseamnă o mărgea de aproximativ 2.5 cm diametru cu care se strânge un cordon, de aici și utilizarea termenului Ojime în contextul petei circulare ca și terminație a culorii roșii, pată având dimensiunea de 2-3 cm! Mulți confundă sau utilizează termenii Ojime/Odome ca sinonime. Explicația de mai sus pare cea mai plauzibilă și logică, mai ales pentru că o știu de la un bătrân fermier japonez.

crap koi japonez Kohaku
crap koi japonez Kohaku crap koi japonez Kohaku
Ojime

Dacă atunci când este mic un Kohaku pare să fie ideal ca formă și model coloristic, atunci acesta are slabe șanse să evolueze bine. Este de preferat cumpărarea unor pui cu Hi din belșug deoarece, odată cu creșterea, pielea se întinde și culorile se depărtează. De obicei Hi mai dispare cu timpul iar Sumi (culoarea neagră) apare odată cu trecerea timpului. Există alte două varietăți aparținând clasei Kohaku, crapii de culoare roșie în totalitate (Higoi) și crapii de culoare albă în totalitate (Shiromuji). Sunt considerați mai puțin valoroși iar în Japonia de obicei nu prea trec de selecțiile exigente ale crescătorilor.

2. SANKE

crap koi japonez Sanke

Un pește koi având albul ca și culoare de fundal, cu pete roșii și negre, se numește Sanke. Practic, dacă înlăturăm mental culoarea neagră, rămâne un Kohaku. De preferat să aibă dungi negre pe înotătoarele pectorale, paralele cu liniile înotătoarelor (aceste dungi negre se numesc Tezumi). în limbajul crapilor japonezi, "Sumi" este termenul utilizat pentru culoarea neagră. Hi trebuie să fie uniform, cu margini clare. Un Sanke de o calitate superioară nu are Sumi pe cap. Este de preferat existența negrului pe fundal alb (Tsubo-Sumi), sub forma unor pete rotunjite. înotătoarele pectorale de preferat să aibă dungi negre (maximum trei). Sumi nu trebuie să existe în exces, ci să fie plasat astfel încât să accentueze roșul și albul, nu să le domine.

3. SHOWA

crap koi japonez Showa

Un crap japonez cu roșu și alb pe fundal negru se numește Showa. Este o clasă născută în 1927 prin încrucișarea unui Ki-Utsuri cu un Kohaku. Este obligatorie prezența celor trei culori în zona capului, bine delimitate ca nuanțe. Ideal, ponderea culorii albe în ansamblul coloristic al corpului trebuie să fie de 20%. înotătoarele pectorale au culoare neagră doar la încheieturi (Motoguro) iar Sumi se întinde și pe abdomen în cazul Showa. Este considerat un crap japonez surpriză deoarece evoluția sa poate fi diferită de estimările inițiale. Culorile vin și pleacă, alteori reapar după un timp, într-un mod pur și simplu fascinant.

Kohaku, Sanke și Showa formează grupul Go-Sanke

4. UTSURIMONO

crap koi japonez Shiro Utsuri, Ki Utsuri, Hi Utsuri
Shiro Utsuri, Ki Utsuri, Hi Utsuri

Crapii japonezi având ca și culoare de bază negrul, peste care se prezintă un model coloristic format din una dintre culorile alb (varietate Shiro Utsuri), galben (varietate Ki Utsuri) sau roșu (varietate Hi Utsuri), alcătuiesc clasa Utsurimono. Utsuri în japoneză înseamnă "armonie". Shiro Utsuri trebuie să aibă încheieturile înotătoarelor pectorale de culoare neagră. Shiro Utsuri este extrem de apreciat ca varietate datorită eleganței sale. în trecut, provenea accidental din înmulțirea peștilor Showa, însă, mai nou, sunt crescători specializați pentru Shiro Utsuri. De fapt, acesti pești au gene de Showa, cea mai mică pată roșie pe un Shiro Utsuri transformându-l într-un Showa. Ca și Showa, evoluția sa este greu de prezis. Deseori, puii de Shiro Utsuri de calitate superioară, când sunt mici, nu sunt foarte atractivi- au Sumi mai mult gri, greu perceptibil iar albul este mai mult gălbui, mai ales pe cap.

5. BEKKO

crap koi japonez Bekko
Shiro Bekko, Ki Bekko, Aka Bekko

Peștii koi având culorile de fundal alb (Shiro Bekko), galben (Ki Bekko) sau roșu (Aka Bekko) peste care sunt dispuse pete negre, formează clasa Bekko. Cei mai răspândiți sunt Shiro Bekko, în timp ce Ki Bekko sunt cei mai rari. Spre deosebire de Shiro Utsuri, Shiro Bekko nu au încheieturile înotătoarelor pectorale de culoare neagră. Petele negre nu trebuie să fie punctiforme, asemănătoare pistruilor sau stropilor.

6. ASAGI

crap koi japonez Asagi
Asagi

Un pește koi cu spatele de nuanță albăstruie având culoarea roșie sau portocalie pe operculi, abdomen și încheieturile înotătoarelor pectorale, se numește Asagi. Este una dintre cele mai pure și mai vechi varietăți ale crapilor japonezi. în apele foarte dure, nuanța albăstruie tinde să se transforme în gri.

7. SHUSUI

crap koi japonez Shusui
Shusui

Shusui sunt de fapt Asagi cu solzi prezenți doar pe coamă.

8. GOROMO (KOROMO)

crap koi japonez Goromo
Ai Goromo, Budo Goromo

Goromo este un hibrid între Asagi și Kohaku. Ca element distinctiv, prezintă o mantie fină de culoare albastru închis peste culoarea roșie. Varietatea Ai Goromo evidențiază semicercuri de culoare albastră pe zona marginală a solzilor de pe Hi. Când semicercurile sunt indigo sau când pe Hi sunt prezenți solzi mov, dând senzația unui ciorchine de strugure copt, varietatea se numește Budo Goromo, un pește koi extrem de elegant (budo = struguri în japoneză).

9. HIKARIMUJI

crap koi japonez Ogon
Platinum Ogon, Yamabuki Ogon, Orenji Ogon

crap koi japonez Matsuba
Gin Matsuba, Kin Matsuba, Aka Matsuba

Peștii koi de o singură culoare având aspect metalizat formează clasa Hikarimuji. Această clasă include varietățile Ogon și Matsuba. Varietatea Ogon a fost definitivată în anul 1947. Matsuba este de fapt un Ogon cu particularitatea că solzii au culoarea neagră în centru, ceea ce duce la crearea unui model asemănător conului de brad.

10. HIKARIMOYO

crap koi japonez Hariwake, Kujaku, Kikusui
Hariwake, Kujaku, Kikusui

Crapii japonezi cu aspect metalic având mai mult de o culoare (exceptând varietățile din clasa Utsurimono) formează clasa Hikarimoyo. Reprezentativi sunt Hariwake (un pește koi alb metalizat cu pete galbene sau portocalii obținut prin încrucișarea Kohaku cu Platinum Ogon) și Kujaku (pește koi alb metalizat cu pete roșii sau portocalii care prezintă efectul Matsuba-solzi cu model de con de brad). Kujaku în japoneză înseamnă păun. Un Doitsu Hariwake (Hariwake fără solzi sau acoperit parțial cu solzi) se numește Kikusui.

11. HIKARI-UTSURI

crap koi japonez hikari utsuri
Gin Shiro, Kin Showa

Hikari-Utsuri sunt hibrizii obținuți prin încrucișarea Showa cu Ogon sau Utsurimono cu Ogon. Astfel, Showa metalizat devine Kin Showa, Shiro Utsuri metalizat devine Gin Shiro.

12. KIN-GIN-RIN

crap koi japonez kin gin rin
Kinginrin Kohaku, Kinginrin Sanke, Kinginrin Showa

Un pește koi din grupul Go-Sanke cu majoritatea solzilor strălucitori este clasificat drept kinginrin.

13. TANCHO

crap koi japonez Tancho
Tancho Kohaku, Tancho Sanke

crap koi japonez Tancho
Tancho Showa, Tancho Goshiki

Un crap japonez cu o pată rotundă de culoare roșie pe cap, fără nicio altă pată roșie pe corp reprezintă un Tancho. Numele Tancho provine de la cocorul japonez cu coroană roșie, un alt simbol al Japoniei. Acest cocor trăiește doar în Japonia și s-a aflat în pragul dispariției (în 1924 mai trăiau 20 de exemplare iar în prezent populația numără 1 300 de exemplare). în Japonia, acest cocor este simbolul fericirii, fidelității și al longevității.

crap koi japonez varietati

crap koi japonez varietati

În cazul crapilor japonezi, dacă pe lângă pata de roșie de pe cap mai are și alte pete roșii pe corp, atunci crapul se numește Maruten.

crap koi japonez maruten
Maruten Sanke

14. KAWARIMONO

Această clasă cuprinde toate varietățile crapilor japonezi care nu pot fi încadrate în cele 13 prezentate anterior. Se mai întâlnește și sub numele de Kawarigoi.

Exemple:

  • Karasugoi (pește koi de culoare negru petrol).
  • Chagoi (koi de culoare maro-verzuie, asemănătoare ceaiului, renumit pentru dimensiunile enorme la care crește și pentru faptul că are o fire blândă).
  • Ochiba Shigure (înseamnă în japoneză "frunze căzute toamna pe apă").
  • Goshiki (înseamnă "5 culori": alb, roșu, negru, albastru și mov; hibrid între Asagi și Sanke).

crap koi japonez karasugoi, chagoi
Karasugoi, Chagoi

crap koi japonez ochiba, goshiki
Ochiba, Goshiki

Kumonryu este de asemenea inclus aici, fiind evidențiat printr-un model doitsu, cu pete negre pe fundal alb. Am menționat Kumonryu aici deoarece din încrucișarea Kumonryu cu diverse alte varietăți (de obicei Kikusui sau Platinum Ogon), a rezultat o varietate care în ultimii ani devine din ce în ce mai populară: Kikokuryu. Un Kikokuryu este obligatoriu doitsu cu aspect metalic. Dacă peste modelul de bază (alb-gri-negru), prezintă un model galben sau portocaliu deschis, se numește Kin Kikokuryu. Dacă prezintă portocaliu închis sau roșu, se numește Beni Kikokuryu.

crap koi japonez kumonryu, kikokuryu
Kumonryu, Kikokuryu

crap koi japonez kikokuryu
Kin Kikokuryu, Beni Kikokuryu

BUCURATI-VA DE CRAPII JAPONEZI AUTENTICI !

crapi koi japonezi

Si tu te poti bucura de relaxarea unui iaz cu crapi koi

cu ajutorul serviciilor noastre de proiectare, intretinere si consultanta specifica

tanuki tanuki tanuki

Evaluare iaz

Ai probleme cu iazul sau pestii ?
Venim la tine pentru o evaluare !
Detalii

Magazin pentru iaz

  • filtre pentru iaz
  • aeratoare iazuri
  • hrana pesti de iaz
  • tratamente iaz
  • testere apa iaz
  • automatizari iazuri piscicultura
  • pompe, UV si alte echipamente iaz

Acceseaza

Crapi japonezi de vanzare

Cumpara crapi koi import Japonia sau inmultiti la ferma noastra
Detalii