Cum alegi și cumperi crapi japonezi (koi)

cum cumperi crapi japonzi

Sfat:

Dacă aveți un buget fix pentru achiziția crapilor japonezi, mai bine cumpărați mai puțini pești de o calitate foarte bună decât mulți pești de o calitate slabă.

Trei factori influențează calitatea peștilor koi: 70% profilul genetic, 20% calitatea apei și 10% alți factori (hrana, etc.).
Știm cu toții sau probabil veți afla că acest hobby este unul costisitor, atât din punct de vedere al costurilor inițiale (construcție iaz, echipamente, achiziție pești) cât și al costurile lunare cu electricitatea, hrana sau eventualele tratamente. în ciuda acestor "impedimente" și a eventualelor probleme apărute pe parcurs, foarte puține persoane renunță la acest hobby. Probabil această determinare în practicarea acestui hobby vine din căutarea permanentă a atingerii perfecțiunii, adesea simbolizată de crapii japonezi. Să nu uităm că toate eforturile ar fi neîmplinite fără niște crapi japonezi care să fie pe placul fiecăruia. Din fericire, există multe opțiuni în acest sens, existând peste 120 de varietăți grupate în 14 clase în continuă creștere datorită măiestriei japonezilor în încrucișarea peștilor koi conducând la descoperirea unor noi modele coloristice. Din păcate, la noi, lipsa de informare și de expertiză fac ca un iaz pentru crapi japonezi să depășească deseori cele mai pesimiste idei de costuri anticipate inițial, fapt ce conduce la diminuarea drastică a bugetului pentru peștii în sine. în final primești ceea ce plătești (sau...cel mult atât!)
Există pești disponibili pentru toate buzunarele și mai ales pentru toate nivelurile de cunoștințe în "domeniu". Ca să poți ajunge să apreciezi cu adevărat un crap japonez de calitate îți trebuie ceva timp pentru a acumula experiență. Majoritatea pasionaților de la noi încă sunt la nivelul la care încearcă să mențină o apă limpede în iaz. Este nivelul incipient prin care și eu am trecut cândva prin 2001. Aveam însă o scuză: în acea perioadă erau foarte puține informații disponibile și extrem de puține opțiuni cu privire la tehnologia pe care puteai să o achiziționezi pentru a-ți construi un iaz (materiale și echipamente).

echipamente iaz crapi koi japonezi
încă mai pastrez aceste echipamente de muzeu alături de alte jucării achiziționate drept "profesionale"

Dacă în 2001 erau prea puține, în prezent lucrurile sunt complet invers: sunt prea multe informații și opțiuni. Cum faci diferența dintre ce e util și ce nu, ține de fiecare persoană în parte. Dacă te afli la nivelul la care te "lupți" cu apa dintr-un iaz, nu doar că nu recomand creșterea crapilor japonezi, cu atât mai mult nu ar trebui să mergi în zona unor crapi de calitate superioară. Ar fi o risipă de bani și un chin pentru pești.
Să mergem mai departe presupunând că ai un iaz bine făcut și ceva bani rămași pentru achiziția peștilor. Ce faci în acest moment ? Teoretic momentul nu trebuie să te surprindă pentru că ideal ar fi să nu începi proiectul fără a avea toate detaliile clarificate. Ai nevoie de un furnizor de pești care, de cele mai multe ori te-ar putea și ajuta cu realizarea iazului, de aceea e bine să ai toate detaliile stabilite când demarezi construcția iazului. Mergem mai departe și presupunem că ai găsit câțiva furnizori, îți plac peștii oferiți, îți place și prețul. Nu-ți recomand să-i iei repede în sacoșă și să-i eliberezi în iazul tău de la cel mai apropiat furnizor cu cel mai mic preț. Fă ceea ce se numește o evaluare a furnizorilor:

 • Analizează sursa de proveniență a peștilor.
 • Analizează modul în care au fost ținuți și crescuți (vizitează-i ca să te convingi și folosește-ți flerul).
 • Cere detalii despre sănătate, cum ar fi certificate veterinare și de origine.
 • Verifică aclimatizarea lor în caz că provin din bazine unde nu au hibernat (important în cazul în care nu ai un iaz încălzit iarna).
 • Cere recomandări de la alți clienți.
 • Ideal ar fi ca furnizorul să te viziteze și să-ți evalueze iazul înainte de a-ți vinde peștii.
 • Ține cont de subiectul CARANTINĂ și discută-l cu furnizorul.
 • Pe scurt, alege un furnizor de încredere. La el vei apela primul în caz că vei avea vreo problemă ulterioară cu peștii.

Sursa peștilor poate fi:

 • Proprie (înmulțiți în iazul furnizorului).
 • Import, care la noi se împarte în prezent după cum urmează:
 • 1. Israel, Ungaria și sporadic țările învecinate ei (>99%);
  2. Japonia (<1%, mai precis 0 cu multe zecimale).

crapi koi import Japonia
Sosirea în aeroport a unui import de crapi japonezi din Japonia realizat de mine

Deși Israelul a facut progrese notabile în dezvoltarea producției de crapi japonezi de calitate bună, nimic nu se compară cu peștii având ca proveniență Japonia. începând cu procesul de selecție și până la tehnicile de creștere a peștilor din Aprilie până în Octombrie în bazine naturale exterioare a căror apă se pare că are proprietăți unice care permit dezvoltarea aproape de perfecțiune a crapilor, totul garantează o calitate excelentă și un potențial de evoluție promițător al peștilor. în Japonia peștii nu hibernează deși iernile sunt aspre în regiunile consacrate pentru creșterea crapilor. Fermierii japonezi mută peștii în bazine interioare încălzite din Octombrie până în Aprilie pentru a nu le opri creșterea și pentru a se dezvolta optim. Deci, peștii din Japonia nu sunt aclimatizați iernilor de la noi la fel cum nici peștii din Israel nu au experimentat iernile noastre. Ca măsură de precauție, vă sfătuiesc să nu cumpărați pești mai devreme de luna Aprilie. Cine vinde mai devreme de luna Aprilie pești importați în același an, fie nu a realizat carantina corect, fie vă vor expune unui risc de neaclimatizare (în cazul în care nu încălziți iazul) deoarece sunt șanse foarte mari ca peștii să provină din iazuri cu temperatură controlată iarna. Clima de la noi s-a schimbat în ultimii ani și deseori iarna își arată colții până târziu în Martie ceea ce face ca apa din iaz să nu câștige multe grade la începutul primăverii.
Mare grijă cu privire la cum procedați cu aclimatizarea. De obicei acest aspect este în sarcina furnizorului măcar ca sfaturi dacă nu ca operațiune în sine. Din experiența mea, statistic vorbind, nu cumperi pești o dată și gata. Gusturile se schimbă, experiența vine cu timpul și vei dori să ai în iaz mai multe varietăți. Țineți cont de acest lucru și de faptul că iazul este construit să acomodeze în bune condiții o anumită cantitate de pești! Odată atinsă limita superioară, nu e recomandat să aduci pești noi dacă nu donezi sau vinzi din cei existenți. Tot furnizorul tău de încredere te poate ajuta și în acest sens. Mergem mai departe presupunând că ai ales corect furnizorul.

Sfatul următor: nu cumpăra pești fără să-i vezi în momentul în care îi achiziționezi.

Cumpărarea crapilor japonezi este ca o vizită la o expoziție cu vânzare, fiind o experiență în sine care nu trebuie privită ca o vizită la supermarket. Abordează întotdeauna cu scepticism acest subiect. Inspectează peștii vizual cât poți de bine, fii atent la mișcările lor care trebuie să fie fără efort, asigură-te că respiră regulat și că nu prezintă defecte sau răni. Fă-ți o listă scurtă cu exemplarele care te interesează și roagă furnizorul să-i prindă și să-i pună într-un vas de inspecție pentru a putea să-i analizezi mai bine (după ce afli prețul cerut, bineînțeles). Din respect, nu-i cere să-i prindă dacă nu ești pregătit să-i cumperi. Odată mutați în vasul de inspecție, analizează-i bine și asigură-te de aproape încă o dată că nu au răni, solzi zbârliți, inflamații sau branhii afectate. Dacă ceva ți se pare suspect, refuză peștele în cauză. Dacă peștele trece testul tău mental cu privire la condiția fizică, poți trece la alt test mental, cel referitor la calitatea peștelui și la potențialul sau de a evolua în timp. în acest punct doar experiența ta (sau a cuiva experimentat pe care poți să-l rogi să te ajute în evaluare) te poate ajuta. Crapii japonezi sunt plini de surprize. Poți cumpăra un exemplar mic superb iar peste un an calitatea sa să fie mult diminuată, după cum poți cumpăra un crap mic mai puțin atrăgător care poate evolua extraordinar. Sunt cazuri în care doi pești au aceeași calitate și valoare în ochii unui începător, însă prețurile cerute de vânzator să fie total diferite pentru cei doi pești doar pentru că vânzătorul are propria părere în ceea ce privește potențialul evolutiv al fiecărui pește.

Câteva observații referitoare la prognoza evoluției calitative a crapilor japonezi:

 • Când cumperi Kohaku, Sanke sau Showa e bine să alegi pești cu model Hi bun (Hi=culoarea roșie), deoarece de obicei acesta nu se va schimba ca formă, însă există riscul să pălească. Peștii foarte tineri cu margini ale Hi clare și pete mari de Hi de nuanță puternică sunt promițători.
 • Evoluția unui Showa de dimensiuni mici este greu de prezis. Negrul, de obicei, se intensifică în timp, uneori dispare și reapare ulterior, iar roșul este foarte schimbător cu timpul în cazul puilor.
 • Un Tategoi (pește cu potențial) din varietatea Kohaku are de obicei pete mari roșii adesea neatrăgătoare, însă acestea odată cu întinderea pielii se pot sparge generând forme interesante, ca niște insule roșii pe un ocean alb.

kohaku koi
Kohaku cu potențial bun de dezvoltare

kohaku koi
Kohaku și Shiro Utsuri de înaltă calitate

shiro utsuri koi
Showa și Shiro Utsuri de înaltă calitate

 • Puii de Sanke devin de nerecunoscut cu trecerea timpului, schimbându-se enorm.
 • Deseori puii de Shiro Utsuri de calitate superioară, când sunt mici sunt foarte neatractivi, au Sumi (culoarea negră) mai mult gri, greu perceptibil, în timp ce pielea este gălbui spre alb, mai ales pe cap.

shiro utsuri
Evoluție Shiro Utsuri în 2 luni

 • Un Tategoi rareori arată bine, culorile și modelul nefiind definitivate. Petele negre (sumi) pot necesita ani de zile pentru a se stabiliza, timp în care apar și dispar cu intensități diferite.
 • Este mai ușor să crești pești de bună calitate de o singură culoare față de cei cu mai multe culori, de aceea marii câștigători ai concursurilor sunt de obicei Go Sanke (Kohaku, Sanke, Showa).
 • Cu mici excepții, albul trebuie să fie impecabil indiferent pe ce parte a corpului se află.
 • înotătoarele de culoare albă sunt, de obicei, un semn al calității.
 • Un model frumos pe un pește mic poate fi monoton pe un pește mare. Petele mici pot arăta bine pe un pește mic, însă când peștele va fi mare, petele, probabil, nu vor mai fi spectaculoase.
 • Invers, petele mari pot arăta monoton pe un pește mic, însă pot arăta bine când peștele va fi mare.
 • Există crapi japonezi care nu se definitivează ca model și culoare niciodată, evoluția fiind continuă și dependentă de condițiile de creștere. Un campion într-un an, poate să nu câștige niciun premiu anul viitor.
 • Masculii cresc mai repede ca femelele până la 20 cm, apoi femelele cresc mai repede, depășind masculii. De obicei, masculii sunt mai frumoși ca femelele când sunt mici, ulterior femelele devin mai frumoase.
 • Cu puține excepții, peștii de 35-55 cm probabil aproape și-au atins potențialul maxim. Achiziția unuia este mai mult o problemă de negociere existând puține surprize viitoare legate de evoluția peștelui.
 • Peștii de peste 55 cm pot fi perfecționați în iazul tău în sensul aducerii culorilor la maximul de potențial. Roșul și Negrul pot fi finisate doar în condiții controlate. Concentrează-te pe mărime și pe forma corpului și nu pe intensitatea culorilor (roșu-negru) când cumperi pești mari.
 • Toți crapii japonezi își ating cândva potențialul maxim, unii mai devreme iar alții mai târziu. în anumite cazuri, după ce au atins maximul, culorile pălesc puțin, la fel ca în cazul unei flori. Această evoluție a unui crap se numește în japoneză "Shiagari" și înseamnă "finalizare". Spre exemplu, dacă într-un vas de prezentare sunt doi pești de aceeași mărime, unul extrem de frumos iar celalalt nu foarte atrăgător însă cu "potențial", cel frumos cu un preț de 5 ori mai mare față de cel mai puțin frumos, un pasionat începător va fi cel mai probabil atras de către cel frumos în timp ce un pasionat experimentat va opta pentru cel cu potențial. Peste 2-3 ani situația poate fi cu totul alta, peștele cel frumos când era mic putând valora la fel sau mai puțin ca inițial, în timp ce peștele cu potențial putând să valoreze de 50 ori mai mult față de prețul inițial.

Alegerea unui crap japonezi poate fi o loterie în care contează foarte mult să cunoști linia genetică a peștilor și să ai "ochiul format"!

Un pedigree bun contează dar nu trebuie considerat singurul criteriu al calității. De obicei, fermele de prestigiu din Japonia au rezultate excelente constant, folosind aceeași reproducători în fiecare an. Fermele de renume din Japonia care au dat mulți campioni de-a lungul timpului furnizează, pentru anumiți pești care provin din părinți valoroși, certificate de calitate care atestă proveniența peștilor.

crapi japonezi certificat

crapi koi certificat
Certificate de origine si calitate

De ce sunt peștii născuți în Japonia diferiți chiar dacă reușești să-i înmulțești tu însuți folosind reproducători aduși din Japonia? Explicația este următoarea: mai puțin de 10% dintre icrele fecundate ajung în stadiul de puiet cu vârsta de o lună, când ar trebui să măsoare între 5-10 mm. Peste acest proces de selecție naturală, japonezii mai aplică încă un proces de selecție artificială care are următorul impact:

 • Să presupunem că o femelă a depus 1 000 000 icre în Aprilie.
 • Sunt fecundate 500 000 icre.
 • 50 000 ajung puiet la vârsta de 30 zile.
 • în decurs de 6 luni (până în prima iarnă) în Japonia au loc patru selecții:
 • 1. Prima selecție are loc la vârsta de o lună, în urma procesului rămânând 20% dintre pui (10 000 pui).
  2. La a doua selecție care are loc peste o altă lună, numărul se înjumătățește (5 000 pui).
  3. La a treia selecție realizată în August, altă jumătate nu se califică mai departe (rămân 2 500 pui).
  4. După a patra selecție realizată în Octombrie, anul 1, doar 850 pești vor fi selecționați. Aceștia vor petrece iarna în bazine interioare încălzite.

Astfel, din cei 50 000 vor intra în iarnă 850 de pești, restul nu se rețin. Criteriile de selecție țin de experiență și permit doar păstrarea peștilor de o calitate deosebită care au șanse să-și îmbunătățească valoarea în timp. Acești 850 de pești reprezintă lotul din care se realizează vânzarea celor mai mici pești din Japonia. Tot din acești 850 sunt selecționați 70 de pești care, în luna Aprilie, anul 2, vor fi mutați în bazinele naturale exterioare pentru a-și continua dezvoltarea unde vor rămâne până în Octombrie, anul 2, când vor fi din nou supuși unei selecții în urma căreia rămân 12. Și astfel ciclul se reia. în Octombrie anul 3, rămân 4 pești, pentru ca în Octombrie anul 4 să rămână 2 pești. Uneori mai există o selecție și în anul 5...

 • Așa cum am explicat, procesul de selecție are loc pe o perioadă de aproape 5 ani. Fiecare pește care trece chiar și prima selecție în Japonia, este un pește valoros. Un crap japonez care trece o selecție se numește Tategoi iar cel care nu trece se numește Tateshita. Tategoi înseamnă în japoneză: Koi care în timp va deveni mai bun. Tateshita înseamnă că și-a atins potențialul maxim în viziunea crescătorului. De remarcat faptul ca un pește considerat tateshita de cineva poate fi considerat tategoi de altcineva. Numai un ochi antrenat poate ghici un Tategoi adevărat...
 • Așa se ajunge ca în anul 4 de selecție, dintre cei 50 000 de pești pe care i-am întâlnit la vârsta de 30 zile, ajung doar 2. Acei 2 pești sigur valorează sute de mii de dolari fiecare, după cum și oricare dintre cei 850 intrați în prima iarnă pot evolua la fel de spectaculos în iazurile celor care i-au cumpărat.

tategoi koi
Exemplu de evoluție a unui Tategoi în 12 luni

în Japonia, în afară de numele varietății căreia îi aparțin, crapii japonezi au și denumiri specifice vârstei pe care o au:

0-1 ani: TOSAI

1-2 ani: NISAI

2-3 ani: SANSAI

3-4 ani: YONSAI

4-5 ani: GOSAI

go sanke tosai
Tosai Go-Sanke

tosai koi
Tosai Platinum Ogon

După ce sunt aleși și cumpărați, peștii se transportă, de obicei, în saci de plastic plini cu apă și oxigen. Peștii nu se vor elibera brusc în iaz. Sacul se desface și se lasă să plutească în iaz între 15-30 minute, timp în care se adaugă puțină apă din iaz în sac pentru a echilibra termic și chimic apa din sac cu cea din iaz. Apoi se pot elibera.

Atenție la faptul că peștii nou introduși în iaz au tendința să sară din iaz în primele 24 ore!

Crapii "japonezi" achiziţionaţi pe diverse căi ocazionale pot fi purtători de boli şi pot contamina peştii sănătoşi pe care deja îi aveţi !

koi koi japonezi crapi japonezi cumparare

Document oficial cu privire la raspandirea virusului KHV - mortal pentru crapi

Citeste !

În Japonia există o vorbă:
Te pricepi la crapi japonezi dacă pleci să-i cumperi și te intorci cu mâna goală!

Citeste despre: CARANTINA crapilor japonezi

Citeste despre: Criterii de evaluare a calității crapilor japonezi

Si tu te poti bucura de relaxarea unui iaz cu crapi koi

cu ajutorul serviciilor noastre de proiectare, intretinere si consultanta specifica

koi

Evaluare iaz

Ai probleme cu iazul sau pestii ?
Venim la tine pentru o evaluare !
Detalii

Magazin pentru iaz

 • filtre pentru iaz
 • aeratoare iazuri
 • hrana pesti de iaz
 • tratamente iaz
 • testere apa iaz
 • automatizari iazuri piscicultura
 • pompe, UV si alte echipamente iaz

Acceseaza

Crapi japonezi de vanzare

Cumpara crapi koi import Japonia sau inmultiti la ferma noastra
Detalii