Alge in iazul cu pesti - cum le eliminam ?

alge iaz alge iaz

Eliminarea algelor din iaz implica intelegerea modului prin care acestea se hranesc si cresc.
Algele sunt plante primitive care au aparut cu 3.5 miliarde de ani in urma.

Exista mai multe tipuri de alge:

  • alge verzi microscopice aflate in suspensie care produc efectul de apa verde
  • alge filamentoase (efectul coama de cal)
  • alge care seamana cu plantele cu exceptia faptului ca nu au radacini adevarate, care cresc pe fundul iazului

Algele produc peste 50% din oxigenul pe care-l respiram formand in acelasi timp fitoplanctonul care sta la baza nutritiei organismelor acvatice.

Excesul algelor in iazurile ornamentale poate cauza probleme precum reducerea nivelului de oxigen dizolvat noaptea, reducerea claritatii apei, aspect inestetic sau miros neplacut.

ELIMINAREA ALGELOR DIN IAZ

Cele mai neplacute alge in iaz sunt cele algele verzi (in suspensie) si algele filamentoase.

Algele in suspenise (efectul de apa verde) pot fi combatute usor prin folosirea unei lampi UV corect aleasa. Lampa UV produce radiatie UV care omoara algele cu care intra in contact, motiv pentru care lampa UV nu are afect asupra algelor filamentoase, acestea nefiind expuse radiatiei UV din lampa prin intermediul apei pompate deoarece sunt atasate de peretii bazinului sau de alte obiecte.
Lampa UV se alege in functie de nivelul radiatiei produse, de volumul iazului si de debitul pompei de recirculare la care este atasata lampa. Un debit prea mare al pompei fata de capacitatea lampii va face ca viteza apei prin lampa sa nu expuna alegele la radiatiile UV suficient de mult timp pentru a fi distruse.
Atentie: becul oricarei lampi UV are durata de viata limitata si trebuie schimbat regulat. Chiar daca inca lumineaza acesta nu mai produce radiatii dupa aproximativ 1 an utilizare (1 sezon, primavara - toamna).

Algele filamentoase sunt alcatuite din celule cilindrice prinse ca intr-un lant. Aceste alge se gasesc in mod special in apele dulci foarte curate si tind sa creasca la dimensiuni colosale mai ales in ape cu duritate mare. Primavara, algele filamentoase isi incep viata la adancime urmand ca odata cu incalzirea apei acestea sa se ridice catre suprafata apei din cauza oxigenului generat care ramane captiv in alge generand flotabilitate.
Sporii algelor filamentoase sunt extrem de rezistenti, capabili sa ramana in stare latenta perioade mari de timp, activandu-se cand conditiile sunt prielnice. Acesta este motivul pentru care ani de zile un iaz nu prezinta alge urmand ca brusc acestea sa invadeze apa.
Algele filamentoase cresc extrem de rapid in conditii prielnice devenind foarte greu de combatut.
Problema creata de ele nu este doar de aspect inestetic. Algele produc oxigen ziua si consuma oxigen tot timpul. Din acest motiv exista un risc major ca pestii sa ramana fara oxigen mai ales noaptea sau pe vreme cu nori. Deasemenea, aceste alge pot bloca pompele sau pur si simplu pot deveni adevarate plase-capcana pentru pesti.

Cum eliminam algele filamentoase ?

1. Eliminare manuala a algelor filamentoase din iaz
Intrati in apa si le smulgeti. Este o metoda extrem de ineficienta pe termen mediu-lung.

2. Solutii antialge iaz (algicide)
Dorinta de eliminare a algelor din iaz a dus la invadarea pietei cu solutii chimice pentru eliminarea algelor, insa nu toti inteleg riscurile asociate. Aplicarea algicidelor ca solutie impotriva algelor din iaz implica riscul de a afecta plantele existente sau viata acvatica, in functie de substanta activa utilizata si de dozare.
Deasemenea, anumiti compusi chimici din solutiile antialge sunt extrem de nocivi in contact cu apa dura (GH), cu o duritate alcalinica mica (KH) sau pH sub 6.5.

3. Combaterea cresterii algelor din iaz pe cale naturala
Una dintre metodele ideale se bazeaza pe crearea de conditii improprii dezvoltarii algelor. Umbrirea iazului, introducerea de plante pentru a reduce nitratii (hrana algelor) pot fi luate in calcul ca si solutii la eliminarea algelor din iaz.
Paradoxul apare in iazurile de gradina recirculate cu filtre si aeratoare (absolut esentiale cresterii pestilor) unde apa bogata in nutrienti, limpede si oxigenata este un mediu propice dezvoltarii algelor. Pestii au nevoie de soare pentru a se dezvolta. La fel si algele...

Solutii si tehnologii impotriva algelor

Garantam eliminarea algelor din iazul tau !

Contactati-ne !

alge

Evaluare iaz

Ai probleme cu iazul sau pestii ?
Venim la tine pentru o evaluare !
Detalii

Magazin pentru iaz

O abordare a tehnologiei din perspectiva aspectului functional. Pentru a alege informat dintre miile de produse existente trebuie sa intelegi exact nevoia iazului si a pestilor
Detalii

Crapi japonezi de vanzare

Cumpara crapi koi import Japonia sau inmultiti la ferma noastra
Detalii

Vrei sa afli mai multe despre solutiile noastre pentru iazuri ?

Afla!